Overfallsvoldtekt klar for retten etter kun to måneder

Knappe 40 dager etter at en kvinne ble utsatt for en brutal overfallsvoldtekt i Trysil er politiet ferdig med etterforskningen. En mann er siktet og må snart møte i retten.

Sør-Østerdal tingrett

SNART RETTSSAK: Den 25. juli ble en kvinne voldtatt og overfalt i Trysil. Allerede i slutten av september starter rettssaken mot ham, som politiet mener er gjerningsmannen, møte i Sør-Østerdal tingrett.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

– To måneder fra gjerning til pådømmelse i retten er raskt, men det er mulig hvis vi prioriterer. Dette var en så alvorlig straffesak at den måtte gå foran andre saker. Vi kan ikke la en stygg overfallsvoldtekt ligge ubehandlet. Det vil skape stor frykt hos befolkningen, sier politiadvokat i Hedmark politidistrikt, Henning Klauseie.

Brukte kniv

Det var natt til den 25. juli at politiet fikk melding om at en kvinne hadde blitt voldtatt i Trysil.

Henning Klauseie

RASKT LØST: – Det er gledelig at en så alvorlig sak ble raskt løst, sier politiadvokat Henning Klauseie.

Foto: Joar Elgåen / NRK

– Fornærmede ble overfalt og voldtatt på åpen gate. Gjerningsmannen brukte kniv til å kutte henne og til å skjære av henne klærne.

Det ble umiddelbart satt i gang etterforskning og kvinnen ble undersøkt på voldtektsmottaket 4–5 timer etter voldtekten.

– Hun tok raskt kontakt med politiet, noe som er veldig bra. Hun ble raskt undersøkt, og det ga meget gode spor ved at vi fikk sikret DNA-profil av gjerningsmannen på hennes kropp, sier Klauseie.

– Rett mann

Halvannet døgn etter voldtekten ble en mann i 20-årene pågrepet. Han har sittet i varetekt siden da. Politiet er sikre på at de har pågrepet gjerningsmannen.

– Hans DNA er funnet på kvinnen, i tillegg erkjente han straffskyld i det siste fengslingsmøte. Han husker ingenting, men ser at bevisene mot ham er så overveldende at han må ha et ansvar for dette, sier Klauseie.

Mannens forsvarer Tore Famestad sier at hans klient avventer å svare NRKs spørsmål om hvordan han stiller seg til skyldspørsmålet før en formel tiltale foreligger.

Høyt prioritert

Sondre Kristian Grønstad

PRIORITERT: – Lensmannskontoret satte umiddelbart i gang med etterforskning da de fikk melding om voldtekten, sier lensmann Sondre Grønstad.

Foto: Anne Næsheim / NRK

Overfallsvoldtekten har vært en prioritert sak for politiet i flere ledd, og ikke minst for lensmannskontoret i Trysil. Voldtekten skjedde midt i ferietida, men lensmann Sondre Grønstad satte umiddelbart alt han hadde av tilgjengelig mannskaper på saken og folk ble kalt inn fra ferie.

Dette er den alvorligste saken vi har hatt i Trysil på mange år, så det er ekstra gledelig at den allerede er ferdig etterforsket, sier Grønstad.

Saken er nå sendt videre til Statsadvokaten. Allerede i slutten av september skal saken gå i Sør-Østerdal tingrett, kun to måneder etter at voldtekten fant sted.

Roser kvinnen

Det er flere årsaker til den raske saksbehandlingen. Fornærmede kontaktet politiet raskt, de fikk en god beskrivelse av gjerningsmannen, de fant DNA-spor på kvinnen og saken ble høyt prioritert.

– Dette er en overfallsvoldtekt som åpenbart må ha vært veldig skremmende for fornærmede, derfor er vi glade for at saken ble løst så fort, sier Klauseie.

Kvinnen er lettet over den raske saksbehandlingen og at den siktede erkjenner straffskyld.

– Hun har hatt det veldig vanskelig etter det som skjedde. Jeg må rose henne for at hun kontaktet politiet så tidlig. Det er en av hovedårsakene til at saken allerede er ferdig, sier hennes bistandsadvokat Helge Hartz.

Sør for Trysil sentrum

OVERFALT: Overfallet og voldtekten skjedde like sør for sentrum i Trysil.

Foto: Inge Haugen

Flere saker fra Innlandet