Hopp til innhold

«Petra» er over oss

Uværet Petra har truffet Innlandet og mange følger ekstra godt med. På Hadeland er flere etater i beredskap og på Østre Toten bes folk rydde kjellerne sine.

Petra har nådd Gjøvik

REGNVÆR: Regnet har pøst ned over deler av Vestoppland i formiddag. Mest på Hadeland og Toten, men også i Gjøvik sentrum (bildet) merket folk det dårlige været.

Foto: Jorun Vang / NRK

NVE varsler mye regn i forbindelse med ekstremværet «Petra» i dag.

Spesielt vil områdene sør i Oppland og i grensetraktene mot Sverige i Hedmark bli hardest rammet.

Såpass mye regn kan det komme at det kan være fare for flom og jordras blant annet på Hadeland og Toten.

– Rydd kjellerne

På Østre Toten har brannvesenet allerede vært ute på en kjeller full av vann, og det kan bli mer.

– Fortsetter dette regnværet utover dagen vil det bli overflatevann og tilbakeslag i rørsystemer, og da får vi problemer, sier Tore Nygård, fagleder på ledningsnett på teknisk drift i Østre Toten.

Han har en klar oppfordring til folket i kommunen.

– Vi så det ved forrige store nedbørsperiode at endel hus fikk vann i kjellerne. Begynn å rydde unna og forbered deg hvis du føler at huset du bor i er utsatt, sier Nygård.

Mange ute på Hadeland

Brannvesenet på Hadeland har i dag omtrent 30 personer på jobb fordelt gjennom Viggadalen i Gran og Lunner. I tillegg er det mange i kommunene på blant annet vei, vann og avløp som er klare.

Ifølge avisa Hadeland er RingeriksKraft i beredskap også, og har tappet ned Randsfjorden for å forberede de store nedbørsmengdene.

– Vi er forberedt på større nedbørsmengder og det er jo et veldig metta jordsmonn rundt omkring så vi er nok forholdsvis utsatt i dag, sier varabrannsjefen for Lunner og Gran, Sturla Bråten.

Store nedbørsmengder førte til flom i Oppland. Her fra Jaren i Gran kommune.

FLOM I 2007: Vann har skapt problemer på Hadeland før. Her fra en flom på Jaren i 2007.

Foto: John Erik Thorbjørnsen / SCANPIX

Pass på kjellere og hus

Bråten har vært på en liten inspeksjonsrunde nede langs elva i Viggadalen i morgentimene i dag, og har en ide om hva som kommer til å bli utfordringene utover dagen.

– Det vi er forberedt på er først og fremst oversvømmelser, fylte kjellere og hus. Det kan også være fare for jordras, sier varabrannsjefen.

Han ber også folk på Hadeland som tror de kan være utsatt for vannet, forberede seg.

Meteorolog Kristian Gislefoss sier det vil bli mest intenst fra nå og fram til lunsj. Natt til fredag vil nedbøren avta og utpå fredagen skal solen atter stikke fram igjen.

Ekstremværet Petra

PETRA: Det nærmer seg et uvær... Hedmark og Oppland vil også komme til å merke nedbøren som skal falle.

Flere saker fra Innlandet