Hopp til innhold

– Oppryddinga etter flommen er elendig

Beboere i Lillehammer er misfornøyd med arbeidet kommunen har gjort etter storflommen i juli i fjor.

Bru Gamleveien Lillehammer

STENGT BRU: Ett år etter flommen er denne brua i Gamlevegen på Lillehammer fortsatt stengt. Det betyr en omvei på flere kilometer for de som bor i nærheten.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Bruer og veier er fortsatt ikke utbedret, og flere av elveleiene der vannet gikk over sine bredder, er det ikke gjort noe med.

– Det er Lillehammer kommune som har ansvar for å renske opp igjen i elever og bekker etter flom. Oppi her hvor årsaken kommer fra har de ikke gjort noen ting, sier Helge Granli som bor i nærheten av Balbergkampen på Lillehammer.

Hva synes du om oppryddingsarbeidet til kommunen da?

– Det er elendig, sier Granli oppgitt.

Store deler av eiendommen hans og området i nærheten ble ødelagt under storflommen natt til 8.juli i fjor.

– Det var et helvete. Jeg kom ikke ut på trappa her fordi det lå stein og jord helt opp til dørvrideren, forteller han.

Helge Granli, Lillehammer

OPPGITT: Helge Granli mener Lillehammer kommuner har gjort en for dårlig jobb med opprydding etter flommen i fjor.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Ødelagt bru

Helge Granli er ikke alene om å være misfornøyd med oppryddingsarbeidet. Flere beboere og grunneiere i området venter fortsatt på at kommunen skal rydde opp.

– Jeg skjønner at ting tar tid når det skal planlegges, men at det skal gå så lang tid har jeg vanskeligheter med å forstå, sier Henning Stenshagen.

Han og samboer Trude Pedersen venter på at ei bru i nærheten av boligen deres i Gamlevegen skal repareres. Brua ble ødelagt av vannmassene i fjor, og ei midlertidig bru kom opp etterhvert, men den er nå stengt på grunn av skader. Det betyr derfor at paret får flere kilometer omvei hver gang de skal ut med bil.

– Det er litt kjett. Det er rett og slett veldig tungvint, sier Trude Pedersen.

Trude Pedersen og Henning Stenshagen

VENTER PÅ NY BRU: Trude Pedersen og Henning Stenshagen synes det er tungvint at de må kjøre flere kilometer omvei mens de venter på ny bru.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Jobber med saken

Lillehammer kommune har så langt brukt 11 millioner kroner på å rydde opp etter flommen i fjor.

– Det har tatt tid fordi det er mye å gjøre etter flommen, og ting er tatt i tur og orden. Vi har hatt en midlertidig løsning med brua, og har derfor sett på det som godt nok inntil videre, sier Anders Breili som er kommunens prosjektleder i arbeidet med utbedringene etter flommen.

Samtidig erkjenner Breili at jobben kunne vært gjort fortere.

– Det er sikkert ting som kunne skjedd raskere, men det tar tid. I mange tilfeller skal ting utredes og det skal være gjennomtenkt slik at man slipper å gjøre ting på nytt, sier han.

Etter planen skal ny bru være på plass innen 1.november, og resten av oppdryddingsarbeidet skal være ferdig i løpet av våren 2016.

Ny bru

SNART NY BRU: Går alt etter planen skal ny bru være på plass innen 1.november.

Foto: Ole Martin Ringlund / NRK

Flere saker fra Innlandet