– Tøft og vanskelig for jentene

Bistandsadvokat Inger Marie Støen sier at flere av jentene som skal ha blitt utsatt for overgrep av en lærer har prøvd å glemme eller fortrenge det som skjedde.

Inger Marie Støen

HJELPER JENTENE: Bistandsadvokat Inger Marie Støen representerer tre av de fornærmede jentene, men tror det kan bli flere.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Tirsdag ble det kjent at politiet i Vestoppland etterforsker det de mener kan være overgrep mot 60 jenter.

En lærer i 40-årene er siktet for seksuell omgang med barn under 16 år og seksuell handling med barn under 16 år under særdeles skjerpende omstendigheter. Den yngste jenta skal ha vært ti år da hun ble utsatt for overgrep via internett. Så langt omfatter siktelsen nær 20 jenter. To av forholdene dreier seg om seksuell omgang med mindreårige.

Bistandsadvokat Inger Marie Støen sier at flere av jentene har hatt det vanskelig.

– Flere av forholdene ligger noe tilbake i tid. Det er tøft og vanskelig for dem å få dette opp igjen nå. De hadde prøvd å glemme det som har skjedd eller fortrengt det, sier Støen til NRK.

Dommeravhør

Bistandsadvokaten har vært i dommeravhør sammen med tre av jentene som har forklart seg. Hun regner med at hun etter hvert vil representere flere av de fornærmede i saken.

– Først og fremst så bistår jeg i forbindelse med avhør. Ellers så er det å støtte og orientere og gi de fornærmede den hjelpen de trenger i en så vanskelig sak, sier hun.

Saken etterforskes av Vestoppland politidistrikt, som har jobbet med den siden av september i fjor. I oktober ble mannen pågrepet og har siden sittet varetektsfengslet. Kripos bistår det lokale politiet både teknisk og taktisk.

Politiadvokat Julie Dalsveen

FÅR BISTAND FRA KRIPOS: Politiadvokat Julie Dalsveen leder etterforskningen av overgrepssaken.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Stadig nye tilfeller

De fleste av tilfellene han er siktet for, dreier seg om oppbevaring av ulovlige materiale, blant annet bilder og film. På harddisken på mannens PC fant politiet 10 000 bilder og 200 videoer. Politiet antar at over halvparten av materialet inneholder seksuelle handlinger med barn under 16 år. Mannen skal ha brukt falsk identitet på ulike chattetjenester på internett.

– Vi har identifisert omtrent 60 antatt fornærmede, men vi har så langt ikke gjennomført avhør av alle disse. Vi identifiserer også stadig nye tilfeller og det gjenstår en del arbeid med å gjennomgå det beslaglagte materialet, sier politiadvokat Julie Dalsveen ved Vestoppland politidistrikt.

Den siktete mannen har helt vedgått noen av forholdene, og delvis vedgått andre forhold. Ifølge mannens forsvarer, advokat Per Espen Eid, samarbeider han med politiet.

Advokat Per Espen Eid

FORSVARER: Advokat Per Espen Eid er forsvarer for den overgrepssiktede mannen fra Oppland.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Han har en dårlig helse som forsterkes av saken og varetektstiden. Dette er en stor utfordring når det gjelder å bistå for å få saken oppklart, noe han har gitt klart utrykk for at han ønsker, sier Per Espen Eid.

Flere saker fra Innlandet