– Holder seg unna fordi saken er pinlig

Frps Jan Arild Ellingsen mener forsvarsministeren bevisst holder seg unna saken om Forsvarets sikkerhetstjeneste fordi den er ubekvem for departementet.

Jan Arild Ellingsen og Grete Faremo
Foto: Montasje / NRK

Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) har siden i sommer blitt etterforska for overåking av blant anna regjeringa og kongen . Parallellt med etterforskninga har Forsvarsdepartementet jobba med en ny instruks for sikkerhetstjenesten, noe som kan gjøre at FOST renskes for oppgaver.

Fredag ble FOST frifunnet da politiet ikke fant noen bevis på ulovlig overvåking.

– En pinlig sak for statsråden

Det var tidligere forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen som anmeldte sikkerhetstjenesten, men etter at saken ble henlagt har departementsrådet fronten saken, og ikke forsvarsminister Grete Faremo.

Det mener Frps Jan Arild Ellingsen ikke er tilfeldig.

– Det at Faremo bruker departementsråden til å gjøre jobben for seg viser at dette er en sak som ikke er særlig bekvem for Forsvarsdepartementet, sier Ellingsen til NRK.

– Hvis det er sånn at forsvarsministeren nå holder seg unna fordi det føles mer bekvemt å ikke være synlig, da rammer det lojaliteten som de ansatte i forsvaret forventer selv om det stormer litt slik som nå.

Mener forsvarsministeren må gripe inn

Både Høyre og Fremskrittspartiet krever nå en ny gjennomgang før Forsvarets sikkerhetstjeneste på Jørstadmoen fratas oppgaver.

– Det vi trenger nå er en forsvarsminister som er tydelig på konsekvensene av politiets jobb. Ikke noe straffbart har skjedd, derfor bør forsvarsministeren gripe inn og ikke fjerne oppgaver fra FOST, sier Ellingsen.

– Ikke latt oss påvirke

Hele veien har Forsvarsdepartementet hevda at arbeidet med instruksen ikke har vært påvirka av politietterforskninga.

Den politiske ledelsen i departementet vil foreløpig ikke kommentere saken, men departementsråd Erik Lund Isaksen sier de ikke har latt seg påvirke av politietterforskninga.

– Jeg kan bare si at sånn er det, så får de velge om de vil stole på det eller ikke.