Hopp til innhold

Kan ha overvåket samtlige statsråder

Forsvarets sikkerhetstjeneste kan ha drevet ulovlig overvåkning av regjeringen og flere tusen ansatte i departementene.

Flyfoto av Regjeringskvartalet
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

En sentral kilde sier til Dagbladet at saken kan ha enorme dimensjoner.

Ifølge avisen er mistanken basert på avslørende informasjon tilflytt Kripos, men statsadvokat Petter Mandt vil ikke si fra hvem.

Forsvarets sikkerhetstjeneste har ansvaret for datasikkerheten i Forsvaret og for å sørge for at sensitiv og hemmeligstemplet informasjon ikke kommer på avveie, eller at andre lands etterretningstjenester klarer å bryte seg inn på Forsvarets nett.

Alarm

Ifølge VG skal overvåkingen ha skjedd ved at Forsvarets sikkerhetstjeneste har hatt ansvaret for datasikkerheten også for nøkkelpersoner på Statsministerens kontor og annet sentralt embetsverk.

Av praktiske grunner skal disse personene være koblet opp mot Forsvarets sikre datanett.

Les også: Kan ha overvåket statsministeren

Hvis Forsvarets sikkerhetstjeneste oppdager noe som kan være et brudd på sikkerhetsbestemmelsene, varsles personen som står bak bruddet, og får en tilbakemelding om at vedkommende har, eller er i ferd med, å bryte sikkerhetsreglene.

Video nsps_upload_2009_6_11_8_54_22_876.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Politisk kommentator i Aftenposten om overvåkningssaken - del 1.

Video nsps_upload_2009_6_11_9_0_50_878.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Politisk kommentator i Aftenposten om overvåkningssaken - del 2.

Sentrale kilder med innsyn i prosessen opplyser at bakgrunnen for over- våkingsmistanken trolig er at en person, mest sannsynlig en ansatt ved Statsministerens kontor, har fått en slik tilbakemelding og reagerte på at Forsvarets Sikkerhetstjeneste overvåket datatrafikken.

Dermed har det blitt slått alarm, og Forsvarsdepartementet ble varslet.

- Det var gjennom interne kontrollrutiner vi ble oppmerksom på at det kunne være grunn til å se nærmere på deler av aktiviteten i forsvarets sikkerhetstjeneste, fortellerstatssekretær i forsvarsdepartementet Espen Barth Eide til NRK.

Saken havnet på forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bord og skal ha uroet forsvarsledelsen såpass at statsministeren ble varslet og Kripos kontaktet.

- Det er forsvarsministeren som har bedt om at politiet skal gå til etterforskning av dette, slik at vi kan slå fast om dette har skjedd, hva som har skjedd, og i hvilken utstrekning det har skjedd, legger Barth Eide til.

– Kjempeskandale

Statsminister Jens Stoltenberg ble opplyst om saken for noen uker siden.

– Det er viktig at forsvarsministeren har bedt politiet om å undersøke hvorvidt det har forgått noe ulovlig, sier Stoltenberg.

Video nsps_upload_2009_6_11_9_1_16_879.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Finn Sjue: - Dette virker helt idiotisk.

Stoltenbergs regjeringspartnere reagerer det kraftig på avsløringene.
– Dersom dette er riktig, står vi overfor en kjempeskandale, sier forsvarspolitisk talsmann for SV, Bjørn Jacobsen til VG.

Han får full støtte av Ap-kollega Signe Øye, som mener avsløringene må få konsekvenser.

– Dette er meget alvorlig. Her må vi snu alle steiner for å komme til bunns i hva som egentlig har skjedd, og det må skje utrolig raskt, sier hun.
Venstre-leder Lars Sponheim kaller påstandene svært alvorlige.

– Hvis dette virkelig er sant, så står vi overfor et forsvar som lever i en ekstrem subkultur, helt på siden av demokratiet. Det vil i så fall være svært alvorlig og et dramatisk tilbakeslag for Forsvaret, sier Sponheim.

AKTUELT NÅ