Hopp til innhold

– Prisene for ribbe er altfor høy

I dag selges norsk ribbe til utlandet for ti kroner kiloen. I Norge ligger normalprisen på rundt 30 kroner.

Ribbe i kjøttdisken

Per Roar Bredvold i Frp mener ribbe er alt for dyrt.

Foto: Aina Indreiten / NRK

Per Roar Bredvold

Per Roar Bredvold

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I et spørsmål til landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum spør Stortingsrepresentant for Frp Per Roar Bredvold om hvorfor prisen ikke er lavere enn den er.

– Jeg mener det skal være vesentlig billigere enn det er i dag.

– Hvorfor skal ikke nordmenn få nyte godt av billig god norsk ribbe før jul?

Det som får stortingspolitikeren til å stusse, er at den samme norske ribba selges for mindre i utlandet.

– Vi vet at det eksporteres for ti kroner kiloen til Ukraina, og da burde det kunne legges ut til for eksempel 20 kr kiloen her i landet.

– Mer kos i jula

Bredvold tror dette vil ha positiv effekt både på butikkene langs grensa og ikke minst for bøndene, som han mener vil selge mer ribbe og tjene flere penger, dersom prisene i Norge hadde vært lavere.

– Jeg tror ikke bonden får mer enn ti kroner kiloen uansett, og hvis prisen er rimelig selger de mer.

Og det vil gi en annen hyggelig effekt mener Bredvold.

– Ribbe er tradisjonell mat her i området, og jeg tror at når man kjøper mer ribbe vil det også bli mer kos i jula.

– Må importere

For grisebonde og leder i Hedmark bondelag Einar Myki er det usannsynlig at det skal ha blitt eksportert ribbe.

– At det eksporteres ribbe ut av Norge er ukjent for meg. Den norske forbrukeren er veldig glad i ribbe og det er jo vi som produsenter veldig glad for, og vi jobber jo med å skaffe nok norsk ribbe til jul. Men forbruket er slik at vi også i år må importere ribbe fra utlandet, selv om vi stort sett har dekket det i år.

Han forteller at det har vært eksportert svin fra Norge, men ribba har blitt igjen i Norge.

– Vi har litt for mye svinekjøtt i landet for tida, så litt reguleringseksport av det har det vært. Men da har de som har styrt med det gjort det grepet at de har skåret ut ribba av grisene før de har eksportert resten.

Festmat på billigsalg

Når det gjelder prisen, syns Myki at det er rart at man skal ha julematen til nesten kunstige lave priser.

– Jeg tror at betyr veldig lite om det festmåltidet vi spiser på julaften hadde vært noe dyrere.

– For oss kjøttprodusenter er det jo et parakoks at festmaten vår skal gå på billigsalg.

Flere saker fra Innlandet