Hopp til innhold

I kø for ribbehjelp

Nå gløder linjene hos krisetelefonen for julemat. Det meste dreier seg om ribbe og pinnekjøtt, men også om kalkuner skutt med pil og bue!

Ribbefat

Det er hjelp å få til den perfekte julemiddagen.

Foto: matprat.no

Åse Kringlebotn

Åse Kringlebotn.

Foto: Esten Borgos

NRK.no kom ikke gjennom da vi ringte til SOS Julemat i formiddag. Vi havnet i køen blant svært mange andre som har spørsmål om høytidens menyer.

Et tegn på at panikkfølelsen er i ferd med å spre seg hos landets hobbykokker?

- Neida, det er ingen panikkstemning å spore ennå. Men nå ringer folk om alt mulig som har med julematen å gjøre.

- En spurte til og med om vi rykker ut på hjemmebesøk siden vi kaller oss SOS Julemat, forteller informasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt .

Har ikke ambulanse

Ribbetelefonen og Kalkunvakten har i flere år vært kjærkomne tilbud fra matbransjens opplysningskontorer i den hektiske innspurten.

Nå er de slått sammen og utvidet til hjelpetelefonen SOS Julemat, som altså ikke er en ambulansetjeneste. Gratistelefonen dekker åpenbart et stort behov, for akkurat nå er det mange som ringer.

Fram til klokka 17 sitter seks mateksperter ved telefonene. Julaften får de forsterkning fra ytterligere åtte fagfolk som vet det meste om julemat.

Åse Kringlebotn regner med at minst 500 kommer til å ringe på julaften, også da fram til klokka 17.

- Dette er en nødtelefon med kjappe svar. Vi assisterer med akutthjelp, gode råd, kjøpetips og oppskrifter, sier hun til NRK.no.

Svoren opp eller ned?

Et klassisk spørsmål er om svineribba skal dampes med svoren opp eller ned. Herom strides de lærde.

Noen mesterkokker anbefaler damping med svorsiden ned før man snur ribba og steker videre. Men uten å nøle svarer SOS Julemat at oppovervendt svor gir et like bra resultat. Da slipper man også å snu kjøttet.

- Vi kan svare på det meste. Selv om mye handler om svineribbe og pinnekjøtt, kan vi også bidra med gode tips til perfekt lutefisk og juletorsk.

- Folk spør om alt fra temperaturer til saus og salater, steketider, julebakst, porsjonsberegning og sprø svor, forteller Åse Kringlebotn

- Men vi visste ikke helt hva vi skulle si til en rasende innringer som skulle ha seg frabedt at kalkunen hennes var skutt med pil og bue! Hun hadde kjøpt en kalkun med steketermometer av plast, humrer hun.

Glemte å vanne ut

I fjor ringte en fortvilet kvinne til Ribbetelefonen i akutt pinnekjøttnød rett før julefreden senket seg. Mannen hennes hadde fått én oppgave til jul: å vanne ut kjøttet på forhånd. Men det hadde han glemt!

Så hva gjør man når maten nærmest er uspiselig fordi saltet ikke er fjernet?

- Vårt råd til kriseløsning var å koke pinnekjøttet i vann. Da vil mye av saltet bli trukket ut i vannet. Resultatet blir jo litt annerledes, og fortsatt ganske salt, men julemåltid ble det, forteller Kringlebotn.

- Bør man unngå posesaus til ribba?

- Neida, det går bra. Men da bør du smake den til med stekesky fra langpanna og eventuelt spe på med buljong eller kjøttfond og eventuelt noen skiver brunost, sier Åse Kringlebotn.

Krisetelefonen for julemat holder åpent til klokka 17, også i romjula og på nyttårsaften. Telefonnummeret er 800 33 808.

Dette spiser vi på julaften:

  • Svineribbe: 53 prosent (mest i fylkene rundt Oslo med 71 prosent).
  • Pinnekjøtt: 34 prosent (76 prosent på vestlandet).
  • Kalkun: 4 prosent.
  • Lutefisk: 3 prosent (7 prosent i Nord-Norge).
  • Svinestek, svinekam, juleskinke eller skinkestek: 2 prosent.
  • Torsk: 1 prosent.
  • Vilt: under 1 prosent.

(kilde: matprat.no)

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)