Hopp til innhold

– Norge har glemt Nepal på grunn av Syria-krisen

GJØVIK (NRK): Flere hjelpeorganisasjoner og politikere krever at regjeringen ikke stopper opp bistanden til Nepal selv om Syria-krisen tar mye oppmerksomhet.

Kjetil Kjenseth møtte leder i nepalsk hjelpeorganiasjon

IKKE GLEM NEPAL: Kjetil Kjenseth (V) møtte leder for barnerettighetsorganisasjonen Child Workers in Nepal Concerned Centre (CWIN), Sumnima Tuladhar, hos bistandsorganisasjonen FORUT på Gjøvik i dag. Organisasjonen har samarbeidet med FORUT i snart 20 år.

Foto: Alexander Nordby / NRK

Ni norske organisasjoner sendte mandag et brev og ba utenriksminister Børge Brende ikke løpe fra løftene som ble gitt Nepal på giverlandkonferansen i juni.

Utviklingsorganisasjonen FORUT på Gjøvik er en av organisasjonene som står bak oppropet og i dag besøkte lederen for den nepalske barnerettighetsorganisasjon Child Workers in Nepal Concerned Centre (CWIN), FORUT. De to har samarbeidet i snart 20 år.

– Husk Nepal tross Syria-krisen

Venstres Kjetil Kjenseth stilte i juni spørsmål til utenriksministeren i Stortinget om saken. I dag var han på Gjøvik og møtte Forut og CWIN.

– Pengene Forut har formidlet til CWIN er i ferd med å bli brukt opp. Nå er monsuntida over og det betyr at jordskjelvofrene kan starte arbeidet med å bygge opp igjen mer varige løsninger i Nepal. Det er viktig at det ikke blir stopp i arbeidet CWIN og andre gjør, sier Kjenseth.

Derfor har Kjenseth en stor oppfordring til Børge Brende og regjeringen.

– Tross krisene vi står i nå med Syria og andre, må vi også følge med på det som skjer i Nepal.

Stort behov

Leder for CWIN, Sumnima Tuladhar, sier mye arbeid gjenstår i landet hennes, snart fem måneder etter jordskjelvet.

– Det blir gradvis bedre, men det er så mange utfordringer. Vi trenger permanente hus og skoler til barna våre, sier Tuladhar.

Hun er veldig fornøyd med hjelpen den norske stat har bidratt med siden jordskjelvet, men det må mer til.

– Vi svikter folket hvis vi forlater dem halvveis i oppbyggingen av landet. Med kun midlertidige hjem og skoler vil tusenvis av barn bli rammet.

Jordskjelv i Nepal.

STORE ØDELEGGELSER: Jordskjelvet i Nepal i april førte til massive ødeleggelser og det er fortsatt et stort behov for bistand ifølge hjelpeorganisasjoner.

Foto: PRAKASH MATHEMA / Afp

Har gjort mye

Statssekretær Tone Skogen i Utenriksdepartementet skriver i en epost til NRK at Norge er det landet som har gitt aller mest nødhjelp til jordskjelvkatastrofen i Nepal, etter USA.

Hun er enig i at ødeleggelsene er enorme og at det vil være behov for gjenoppbyggingsarbeid i lang tid fremover.

– Norge har et langvarig engasjement i Nepal og vil fortsette å bistå med utviklingsarbeid. Nøyaktig budsjett for neste år blir redegjort for i forbindelse med statsbudsjettet, skriver hun i eposten.