Hopp til innhold

– Må dømmes etter "mafiaparagrafen"

Aktor Geir Evanger mener hovedmennene fra Hedmark må dømmes etter den såkalte "mafiaparagrafen" i den store hasjsaken i Oslo tingrett.

Hasjbeslag smugling

Her er noe av beslaget politiet gjorde.

Foto: Kripos

Aktor Geir Evanger startet i dag sin prosedyre i Oslo tingrett i den meget omfattende saken der 15 menn står tiltalt for å å ha kjøpt, solgt og distribuert store mengder hasj i hele Sør-Norge. Påtalemyndigheten mener at det er et organisert nettverk som har omsatt 700 kilo hasj i tillegg til flere hundre kilo som ble beslaglagt.

Mange av de tiltalte har innrømmet og ha kjøpt og solgt hasj, men alle nekter for å være en del av et organisert kriminelt nettverk. Flere av de sentrale mennene i saken er fra Løten og Elverum, og de mener sjøl de bare er en kameratgjeng som begynte med hasjomsetning.

Hva dommerne mener om dette, kan ha betydning for en eventuell straffeutmåling.

– Har løyet i retten

Aktor Geir Evanger mener at flere av de tiltalte har vist stor vilje til å forklare seg.

– Forklaringsviljen har vært stor, nesten unormalt stor. Det har hatt stor betydning for oppklaring av saken, sa Evanger.

Men han varslet samtidig at det ikke nødvendigvis betyr mye strafferabatt.

– Mange lyver i retten for å skjerme andre. Det er mange eksempler på det. Det er det motsatte av å bidra til oppklaring, og gjør det vanskelig for påtalemyndigheten å ha vilje til å gi strafferabatt, sa Evanger.

Mange lyver i retten for å skjerme andre.

Geir Evanger, aktor

Startet lenge før

Stor hasjsak i retten

Aktor Geir Evanger mener flere av de tiltalte har løyet i retten.

Foto: Trond Ivan Hagen / NRK

Aktor Geir Evanger mener blant annet at det er løyet om når hele saken startet. Den 34-årige hovedmannen fra Elverum og hans kontakt i Bergens-området har forklart at de møttes i Thailand i 2011, og at det var da det hele startet. Aktor Geir Evanger mener at det hele kan ha startet i 2009, og viser til en pengeoverføring fra kontakten til 34-åringens kjæreste i januar 2010.

Aktor viste også til at forbruket til 34-åringen fra 2008 og framover var mye større enn hans inntekter.

– Han har tjent penger på narkotikakriminalitet og det har han gjort i mange, mange, mange år, sa aktor.

Han la i retten fram flere eksempler som beviser at det hele startet lenge før høsten 2011.

– Hvordan klarte 34-åringen i løpet av få månder å stable et så stort på beina?, spurte aktor. Han tror ikke på forklaringa at det allerede var et apparat som fungerte og som 34-åringen gikk inn i.

Aktor la også stor vekt på et regnskap funnet hjemme hos 34-åringen i Elverum.

  • Det viser hvor mye narkotika som ble omsatt og pengebeløp
  • Bokstavforkortelser viser hvem som var kontakter.

– En organisert, kriminell gruppe

Evanger mener mange av de tiltalte har løyet i retten for å dekke over andre, og det da hjelper lite at de har lagt mange kort på bordet.

Han mener også at nettverket var operativt lenge før de selv hevder, nemlig høsten 2011. Aktor mener at det i hvert fall startet i 2009.

Et sentralt stridsspørsmål i retten er om nettverket har vært en organisert gruppe. Det kan ha stor betydning for straffeutmåling. De tiltalte nekter for at de har vært det.

Les: Nekter for å ha innført store mengder hasj

Aktor Geir Evanger mener det har vært en organisert gruppe:

  • Det har vært tre leverandørersom skaffer hasj fra Spania og Nederland via Danmark. Disse hadde kontakt med 34- åringen fra Elverum.
  • De har hatt et transportledd under dekke av legal transport fra Danmark
  • De har hatt møtesteder, blant annet gården til den ene av de tiltalte i Løten
  • Det hele har en struktur med avtaler og distibusjon av narkotika og penger, og det er et klart hierarktisk system

– Jeg er forundret over at de ikke tilstår at de har vært en organisert gruppe, sa aktor. Alle i Hedmarks-delen av nettverket skal dømmes etter denne paragrafen, sa aktor.

Han ba også retten om å se bort fra begrepet mafia:


– Det er ikke noe krav om at de skal være mafia for å være en organisert gruppe. Dette har blitt en slagside, særlig i media. De trenger ikke være usympatiske og de kan gjerne ha faste jobber ved siden av, sa Evanger.