Hopp til innhold

– Ku døde av fyrverkeri

Synet av ei død ku møtte bonde Marie Negård i dag tidlig. Hun er overbevist om at det var bråket fra nyttårsraketter som gjorde at kua døde av stress.

Marie Negård med død ku

DØDE AV STRESS: Marie Negård fra Åsnes i Innlandet fant denne uka død i dag tidlig. Hun mener bråket fra fyrverkeri er årsaken.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Kuene sprang rundt, svetta, rauta og var redde. Det var bare kaos. Vi ga dem kraftfor og forsøkte å roe dem ned, men det endte med ei død ku.

Slik oppsummerer bonde Marie Negård fra Åsnes i Innlandet nyttårsaften.

De 200 kuene og kalvene hennes var sterkt preget av bråket fra fyrverkeri i natt. De var synlig stressa og redde.

– Da vi kom inn i fjøset i dag tidlig var kuene fortsatt litt opphaussa. Vi ser over nærmere. Da er det ei ku som har krøpet opp mot veggen, den låg der helt sammenkrøpet og var død. Hun hadde rett og slett stupt. Jeg antar at det er stresset som gjorde at hun døde.

Kua som døde var drektig og skulle kalve nå i januar.

Ku døde av fyrverkeri.

SAMMENKRØPET: Denne drektige kua ble funnet sammenkrøpet inntil en vegg i fjøset i dag tidlig.

Foto: Mats Sparby / NRK

– Vond opplevelse

Marie kjente på hjelpeløsheten da hun oppdaget kaoset i fjøset like før midnatt.

– Du bare griner. Du får ikke gjort noen ting. Du bare ser på at dyra har det vondt, det er det verste jeg vet. Jeg gjør alt for at dyra mine skal ha det bra. Jeg fikk ikke gjort noen ting, det var helt nytteløst.

Nå frykter hun nyttårsaften til neste år. Marie sier at dyrene hennes har det trygt og godt under tak, men at hun ikke får gjort noe med rakettene.

Hun ønsker seg aller helst totalforbud mot bruk av fyrverkeri. Dersom det ikke innføres håper hun på restriksjoner for bruk av raketter.

– Jeg synes det burde være en oppsamlingsplass der raketter skytes opp, så kan folk ta med ungene sine dit for å se på det, sier hun.

Bonde Marie Negård

TRYGT: De 200 kuene til Marie Negård lever trygt og godt under tak.

Foto: Mats Sparby / NRK

Ønsker totalforbud

NRK har tidligere skrevet om flere som krever forbud mot fyrverkeri av hensyn til både dyr, mennesker og miljø.

Dyrebeskyttelsen Norge og overlege ved Haukeland Universitetssykehus øyeavdeling, Nils Bull, oppfordret justisminister Jøran Kallmyr til å forby salg av og oppskyting av fyrverkeri i privat regi.

For Marie Negård får hendelsen også økonomiske konsekvenser.

– Jeg gikk første dagen i året med dundrende minus. I hvert fall 20.000 i minus. Ei høydrektig, god produksjonsku døde i natt.