– Jeg har verdens beste jobb

For tre år siden sa Hans Arne Arntsen opp en fast jobb med sikker inntekt for å satse på en noe uvanlig karriere – å turnere land og strand rundt for å synge og underholde på sykehjem og eldresentre. Og hans musikalske time blir bare mer og mer populær.

Noen av oss går kanskje rundt og bærer på en liten musikerspire. Men det høres kanskje litt skummel ut å si opp jobben for å satse fullt og helt på musikerkarrieren. Nå skal vi møte en 37-åring som bor på Jaren på Hadeland, som sa opp jobben for tre år siden for å satse på en helt spesiel musikerdrøm

– Jo eldre folk er jo triveligere er de, mener Hans Arne Arntsen fra Jaren. De tre siste årene har han gjort karriere av å spille og underholde for beboere på sykehjem og aldershjem landet rundt. Og Arntsen elsker virkelig jobben sin.

En musikalsk time

Hans Arne Arnten er klokkeklar på at han har verdens beste musikerjobb.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– Tenk å være så heldig! Jeg får så utrolig god mottakelse i hele landet. Så jeg er veldig ydmyk og takknemlig for å kunne ha en slik jobb og få møte så mange trivelige mennesker, sier Hans Arne Arntsen.

I kjelleren hjemme på småbruket på Jaren på Hadeland sitter 39-åringen og øver på sin neste opptreden.

For tre år siden sa han opp jobben sin for å satse på å livnære seg som musiker og underholder for eldre og pleietrengende mennesker på heltid.

Da han startet håpet han å kunne holde på i et par måneder. Men nå har han opptil 150 turnedøgn i året og er stadig etterspurt på eldresentre og sykehjem.

Musikk fra kjøkkenradioen

Arntsen har bodd på Hadeland de siste 18 årene, men vokste opp på Rødøy på Helgeland. Oppveksten på den lille øya med i overkant av 1 000 innbyggere gjorde at han ble litt skjermet fra omverdenen, og Arntsen tror det har hatt en stor påvirkning på musikksmaken.

– Jeg vokste opp med min mors kjøkkenradio, som stod på døgnet rundt. Derfor ble jeg preget av de gamle, fine melodiene. Så jeg bruker å si at jeg har musikksmak som en 70-åring, smiler Arntsen.

Det er de kjente og kjære låtene fra mors kjøkkenradio som er grunnlaget for Arntsens musikalske underholdning. Hjemme på småbruket trykker han opp sanghefter som han har med seg i kofferten, slik at publikum kan synge med.

Og sangene fra kjøkkenradioen treffer midt i blinken hos den eldre generasjonen.

– Jeg får bestandig en god følelse når jeg har hatt en slik sangstund, når man vekker disse gamle, gode sangene til live igjen. I starten er publikum gjerne litt spake, men så lyser de opp, forklarer entertaineren fra Jaren.

Hans Arne Arntsen

I kjelleren på småbruket på Jaren øver Hans Arne Arntsen inn nummerene i sin musikalske time. Her trykker han også opp sanghefter slik at publikum kan synge med.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Turnerer i bobil

En bobil gjør nytten som turnebuss for at Arntsen kan komme seg rundt til alle de forskjellige spillestedene i Norge. Her har han både sengeplass og kjøkken, som kommer godt med når han er ute på lengre reiser.

Men det har ikke alltid vært like komfortabelt.

– I starten hadde jeg en varebil, som jeg også overnattet i. Da hendte det at jeg frøs fast i gulvet i løpet av natta. Så bobilen jeg har nå er jeg skikkelig glad i, forteller Arntsen.

Underernært på underholdning

Det er langt ifra tilfeldig at Arntsen ønsker å underholde et eldre publikum. Fra han var liten har han blitt opplært til å alltid være god mot de gamle.

– De setter pris på å få besøk, og jeg er veldig glad i å ta en kopp kaffe og slå av en prat. Så jeg er i mitt rette element, forsikrer han.

Og publikummet setter også stor pris på Arntsen, og alle stedene hvor han har opptrådt i løpet av de siste tre årene ønsker å få besøk av han igjen. Men han vil ikke ta all ære for å ha funnet nøkkelen til suksess med sin musikalske time

– Det er rett og slett bare sangene jeg plukker ut som fungerer godt. I tillegg er sykehjem og eldresentre underernært på underholdning. Beboerne trenger musikk og humor. For man har jo en sans for humor selv om man blir gammel, understreker 37-åringen.

Hans Arne Arntsen

Bobilen fungerer som turnebuss. Han tilbringer om lag 150 reisedøgn i året ute på veien.

Foto: Monica Rikoll / NRK

– De elsker Jim Reeves

Av alle låtene som Arntsen har i sitt repertoar så er det en klar favoritt som alltid går rett hjem hos publikum. Og det er den amerikanske countryartisten Jim Reeves sin «I Love You Because» fra 1963.

Det synes Arntsen er litt pussig, for han har notert seg at det eldre publikum som oftest er veldig opptatt av at man ikke skal synge på engelsk

– Allikevel er «I Love You Because» høydepunktet i løpet showet. Det er litt rart, for selv om de ikke vil ha sanger på engelsk, så elsker den eldre generasjonen Jim Reeves, forklarer Arntsen.

Og Arntsens musikalske time, med innslag av blant annet Jim Reeves og Sputnik, vil kunne oppleves over hele landet i løpet av året. I fjor besøkte Arntsen 104 sykehjem, og det ser ikke ut til å bli færre oppdrag i år.

– Jeg er booket helt ut i desember. Det er fremdeles noen ledige dager, men det begynner å fylles opp, informerer han.

Og karrieren som musiker og underholder på aldershjem og sykehjem håper han vil vare i mange år fremover.

Hovli sykehjem

Anne Køttet fra Fluberg i Søndre Land sier det er flott og rørende å høre gode gamle låter fra tiden hun selv var ung. Sanger som nesten har gått i glemmeboka.

Foto: Arvid Torsgard / NRK