Hopp til innhold

– Oppe hos oss er det ingen som tenker på alder

Ei ung jente, som skal ha blitt utsatt for voldtekt og seksuelle overgrep av en mann fra Gudbrandsdalen, forklarte i retten at ingen bryr seg om alder der hun kommer fra.

Vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

FORTALTE OM OVERGREP: Fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett, fortalte den unge jenta seg onsdag om flere seksuelle overgrep som en 20 år gammel mann fra Gudbrandsdalen skal ha begått mot henne.

Foto: Juliane Kravik / NRK

Ifølge jenta er det vanlig at eldre tenåringsgutter og yngre menn er sammen med mindreårige jenter.

– Oppe i bygda henger de som er 14 sammen med dem som er 25. Det er aldri noe snakk om alder oppe hos oss. Passer de sammen, så passer de sammen, forklarte hun i Sør-Gudbrandsdal tingrett onsdag.

Den nå 20 år gamle mannen er tiltalt for to voldtekter og en rekke seksuelle overgrep og krenkende handlinger mot 46 jenter i alderen 12 til 18 år.

Tiltalt for voldtekt i bil

Jenta forklarte seg i retten om en voldtekt mannen er tiltalt for. Den skal ha skjedd inne i en bil i november eller desember 2012, og jenta var da under 16 år gammel.

I retten forklarte hun at mannen låste dørene på bilen. Hun forklarte at hun forsøkte å gjøre motstand fordi det gjorde vondt, men at mannen likevel fortsatte.

– Etter ei stund så hørte han på meg, fortalte hun.

I retten fortalte jenta at hun hadde vært forelsket i mannen på det tidspunktet, og at hun også klandret seg selv for det som skjedde.

– I bygda er det ofte slik at jenter blir tvunget av gutter og ikke tør å si ifra. Så jeg tenkte at dette var helt normalt, at jenter blir tvunget av gutter. Så jeg var ikke sint heller. Jeg var redd at hvis jeg ikke ble med på det så ville han ikke være venn med meg lenger, forklarte hun.

Meldte aldri ifra

Den 20 år gamle mannen er tiltalt for ytterligere to seksuelle overgrep mot den samme jenta og for å ha forledet jenta til å sende ham seksualiserte bilder. Bildene lagret han uten at jenta visste det.

Jenta meldte aldri selv ifra om hendelsene. Men politiet kom på sporet av saken da de etterforsket flere andre anklager om seksuelle overgrep mot jenter som 20-åringen skal ha stått bak.

Sør-Gudbrandsdal tingrett fikk også høre at jenta i ettertid har slitt psykisk. Hun fortalte også at hun opplevde å bli sjikanert av gutter i sitt nærmiljø på bakgrunn av de seksuelle overgrepene.

Tiltalte forklarte seg ferdig

Den 20 år gamle mannen som er tiltalt i saken ble ferdig med sin forklaring i retten onsdag. Han har vedkjent en rekke tilfeller av seksuell omgang med mindreårige jenter og for å ha utvekslet seksualiserte bilder med dem, og dessuten lagret disse.

Mannen erkjenner imidlertid ikke straffskyld for de mest alvorlige tiltalepunktene om voldtekt. Han avviser bestemt at han skal ha brukt noen form for vold eller trusler for å oppnå seksuell kontakt med jentene.

Under rettssaken har det kommet fram at mannen har hatt seksuell omgang og utvekslet seksualiserte bilder med mindreårige jenter også lenge etter at politiet pågrep ham første gang sommeren 2013.

Hadde 1047 bilder av jenter

Politibetjent Hanne Herberg vitnet onsdag i retten og opplyste om ulike beslag som politiet gjorde hos den tiltalte mannen.

Til sammen skal det ha blitt funnet 1047 bilder og 66 filmer av ulike jenter.

Bilde- og filmmaterialet er funnet på mobiltelefoner, to datamaskiner, en harddisk samt en minnepinne. Mannen skal ha opprettet en egen mappestruktur der materialet var lagret.

Politibetjent Hanne Herberg forklarte at den tiltalte har benyttet seg av en spesiell programvare som gjør det mulig å ta opp video under pågående Skype-samtaler uten at den andre samtaleparten var klar over det.

Tilsvarende hadde den tiltalte mannen også flere programapplikasjoner på mobiletelefonene sine som gjør at han kunne sikre seg bilder som jenter sendte ham via tjenesten Snapchat uten at jentene ble varslet om det.