– Hun er redd for å møte ham

Jenta (16) som anklager Vågå-ordfører Rune Øygard for seksuelle overgrep, er redd for å møte ham på gata.

Nina Braathen Hjortdal

Nina Braathen Hjortdal er bistandsadvokat for jenta som anklager Rune Øygard for seksuelle overgrep.

Foto: Alexander Nordby

– Jeg er redd for at jeg tilfeldigvis skal møte han på gata eller i butikken, sier jenta til NTB via sin bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal.

I påvente av at politiet skal avslutte sin etterforskning, går 16-åringen på skole og omgås sine venner som vanlig. Hun bor i Nord-Gudbrandsdalen.

Sto fram

– Hun prøver å leve et så normalt liv som mulig selv om det kan være vanskelig. De hadde et svært tett forhold over lang tid, så det er klart at dette er vanskelig, sier bistandsadvokat Braathen Hjortdal.

Fredag har den overgrepssiktede ordføreren innkalt til pressekonferanse på kommunehuset i Vågå. 16-åringen har vanskelig med å forstå hva han vil med det.

– Jeg skjønner ikke hvorfor han skal innkalle til en stor pressekonferanse nå, sier jenta.

Sist lørdag sto Øygard fram i både VG og Gudbrandsdølen Dagningen med sin historie. Jenta og hennes familien opplever eksponering av ham i mediene som en ekstra belastning.

– Løgn

– Hun vil aldri kunne svare med samme mynt. Dessuten gjør han dette med fryktelig store bokstaver og sverter jenta. Han beskylder henne for løgn, sier bistandsadvokat Braathen Hjortdal.

Øygard sier til NTB at han ikke ønsker å kommentere denne saken, men varsler at han vil svare på spørsmål knyttet til hans videre arbeid i Vågå kommune og sykmeldingen under pressekonferansen fredag.

Jentas familie anmeldte ordføreren i september. Han ble pågrepet samme dag, men løslatt etter avhør. Politiet mener det dreier seg om mer enn en hendelse, og at overgrepene skal ha startet allerede i 2009.

Til tross for de alvorlige anklagene, valgte kommunestyret i bygda Øygard som ordfører i enda en periode etter valget. I denne perioden har han vært delvis sykmeldt. (©NTB)