Hopp til innhold

Bekjent fra mottaket: – Han var en ekstrem muslim

– Han var ekstrem og ba hele tiden. Det sier en av de som bodde på asylmottaket i Moelv sammen med 28-åringen som er mistenkt for å stå bak terrorangrepet på et kjøpesenter i Nairobi.

Hamisi Zahidi

Terrormistenkt fra Ringsaker

Den nå 28 år gamle somaliske mannen kom som asylsøker til Moelv og bodde på asylmottak der. Senere flyttet han til Brumunddal hvor han hadde flere forskjellige jobber.

Nå er han verdens mest ettersøkte mann, mistenkt for å ha hatt en sentral rolle i terrorangrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i Kenya den 21. september. Minst 69 mennesker ble drept i skytedramaet som pågikk i fire dager.

Bodde sammen på mottaket

Hamisi Zahidi

Hamisi Zahidi oppfattet 28-åringen som ekstrem.

Foto: Reidar Gregersen
Hassan Said Ali

Hassan Said Ali oppfattet 28-åringen som en helt vanlig mann.

Foto: Reidar Gregersen

I Brumunddal er det flere som husker mannen. Hamisi Zahidi bodde sammen med ham på asylmottaket i Moelv og han mener mannen allerede da var en ekstrem muslim.

– Ja, han var ekstrem muslim og ba hele tiden. Og han var i mot norsk kultur, sier Hamisi Zahidi. Han oppfattet 28-åringen som litt mistenkelig og kontrollerende.

I det muslimske miljøet i Brumunddal er de mer overrasket over at norsk-somalieren er ettersøkt for det voldsomme terrorangrepet i Nairobi.

– Jeg er veldig overrasket. Jeg kan ikke skjønne at han jeg kjente ble terrorist og dreper folk, sier Hassan Said Ali, som er leder i Ringsaker Islamske Kultursenter.

Hassan Said Ali sier han opplevde 28-åringen som en helt vanlig mann som bare var opptatt av å få oppholdstillatelse.

Uklart hvilken rolle han har hatt

Det har ikke lyktes NRK å få noen til å bekrefte at 28-åringen er mistenkt for å stå bak Westgate-terroren, men Stig Jarle Hansen tror det. Hansen er forfatter av boken Al-Shabaab in Somalia.

Stig Jarle Hansen

Stig Jarle Hansen, en av verdens fremste eksperter på Al-Shabaab, sier at det utvilsomt har vært et skandinavisk Al-Shabaab-nettverk.

Foto: NRK

– Det er meget sannsynlig at han har hatt en rolle i forbindelse med Westgate-angrepet, sier Stig Jarle Hansen.

21. november 2010 hadde mannen, som også går under navnet bombemakeren, en artikkel i Al-Qaida-magasinet Inspire. Artikkelen inneholdt tekniske detaljer rundt hvordan man lager og transporterer bomber.

– Dette er en første, og såvidt jeg vet eneste, norsktalende personen som har hatt en artikkel på trykk i Inspire, sier Stig Jarle Hansen.

– Hvordan vil du beskrive hans posisjon i Al-Shabaab?

– Han regnes som en bombeekspert. Han er ikke så sentral politisk, men har en høy posisjon i kommandolinjen når det kommer angrep, sier Hansen.

Flere saker fra Innlandet