Blodbadet i Nairobi: – Innleder massiv offensiv nå i kveld

Kenyanske soldater har stormet kjøpesenteret i Nairobi. Ifølge nyhetsbyrået AP har det vært en stor
eksplosjon i bygningen.

evakuerte

EVAKUERTE: Rundt 1000 personer er reddet ut fra Westgate-kjøpesenteret i Nairobi. Her er en gruppe på vei ut lørdag, kort tid etter at terroristene slo til.

Foto: AFP TV

Rundt 30 mennesker blir fortsatt holdt som gisler av bevæpnede terrorister inne i kjøpesenteret Westgate i Nairobi.

Over ett døgn etter at gjerningsmenne slo til, holder de fremdeles skansen mot kenyanske sikkerhetsstyrker.

Dødstallene stiger

Ved 18.30-tiden søndag kveld opplyste den kenyanske regjeringen at man nå er i ferd med en massiv offensiv mot senteret med mål om å få avsluttet gisselsituasjonen.

Kort tid etter meldte flere nyhetsbyråer at soldater har stormet kjøpesenteret og at det har vært en stor eksplosjon.

– Hell og lykke til våre menn i Westgate-bygningen. Stor trefning pågår, melder Kenyas kriseoperasjonssenter på Twitter.

En Reuters-journalist forteller at to helikoptre svever lavt over kjøpesenteret og spesialstyrker beveger seg rundt i tussmørket.

Kenyansk Røde Kors opplyser søndag kveld at dødstallene er steget til 68 etter at de fant ytterligere ni døde.

Får hjelp av Israel

Tidligere søndag opplyste anonyme sikkerhetskilder til nyhetsbyrået AFP at israelske sikkerhetsstyrker har sluttet seg til kenyanske og har gått inn i kjøpesenteret. Senteret, som et døgn i forveien ble åsted for en blodig terrormassakre ledet av militante islamister, er delvis israelsk-eid.

Reuters har snakket med en kilde som avviser at styrkene har gått inn i senteret. Kilden sier imidlertid at det stemmer at israelerne nå bistår kenyanske styrker.

– Det er israelske rådgivere som hjelper med forhandlingsstrategi, men ingen israelere er involvert i noen storming av senteret, sier vedkommende, som uttaler seg på betingelse av anonymitet.

En talsmann for Israels utenriksdepartement vil verken bekrefte eller benekte at israelske styrker er gått inn.

– Vi har ikke for vane å kommentere sikkerhetssamarbeid av noe slag som kan eller ikke kan ha skjedd, sier talsmann Paul Hirschson.

Skudd avfyrt

Så langt er 59 bekreftet drepte, men myndighetene advarer om at det kan øke ytterligere. Det er mange utenlandske statsborgere blant de drepte, og blant de som er bekreftet er to franskmenn, tre briter og en kanadisk diplomat. I tillegg er totalt rundt 175 skadd, og sykehusene i byen oppfordrer folk til å gi blod til det omfattende behandlingsarbeidet. Over tusen personer er reddet ut fra senteret siden terroristene slo til ved lunsjtider lørdag.

Livredde mennesker blir evakuert ut mens tungt bevæpnede soldater jakter på terroristene som skal ha tatt livet av minst 30 mennesker på et kjøpesenter i Nairobi.

Her tar sikkerhetsstyrkene seg inn i kjøpesenteret

– Det holdes fortsatt gisler inne i kjøpesenteret, og dette gjør aksjonen mot terroristene utfordrende. Vi gjør alt vi kan for å få gislene trygt ut, sier landets innenriksminister Joseph Ole Lenku.

Ved 08.30-tiden meldte AP at det ble avfyrt skudd inne i bygget, og kort tid etterpå kom to sårede kenyanske soldater ut fra kjøpesenteret. Skytingen varte ifølge Reuters i rundt 30 sekunder, og skjedde samtidig som sikkerhetsstyrkene utenfor inntok nye posisjoner foran inngangen.

De har hele søndag omringet kjøpesenteret, men har helt fra øverste hold, president Uhuru Kenyatta, fått beskjed om å trå varsomt.

– Vår hovedprioritet er gislenes sikkerhet, sa han i en uttalelse søndag morgen.

Myndighetene anslår at mellom 10 og 15 terrorister fortsatt holder stand inne i bygget. Sivile bes fortsatt om å holde seg på trygg avstand fra kjøpesenteret.

Norge fordømmer angrepet

Norge fordømmer terrorangrepet, som betegnes som det verste i Kenya siden angrepet på den amerikanske ambassaden i 1998.

gissel

GJEMTE SEG I VENTIL: Denne kvinnen reddet livet ved å gjemme seg i en ventil på kjøpesenteret. Her reddes hun ut i sikkerhet.

Foto: AFP TV

– Norge fordømmer det brutale terrorangrepet på et kjøpesenter i Kenyas hovedstad Nairobi, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Han understreker at angrepet må etterforskes og at de ansvarlige må stilles til ansvar.

Angrepet understreker videre betydningen av at det internasjonale samfunnet står sammen i kampen mot internasjonal terrorisme, heter det i uttalelsen fra utenriksministeren.

– Våre tanker går til ofrene, deres pårørende og det kenyanske folk, sier Eide.

Norsk ektepar gjemte seg i fem timer

Over ett døgn er gått siden terrorister fra den militante islamistgruppen al-Shabaab tok seg inn på kjøpesenteret og omgjorde lørdagshandelen til et blodig mareritt. Ved hjelp av granater og rifler tok de raskt kontroll over kjøpesenteret, og henrettet ifølge vitner hjelpeløse handlende på stedet samtidig som de samlet sammen gisler.

Terroristene har gjort det klart at det ikke er aktuelt å forhandle, og det ligger dermed heller ingen umiddelbar avklaring i situasjonen. Kenyanske sikkerhetsstyrker reddet lørdag ut flere gisler som hadde gjemt seg i timevis på kjøpesenteret, og søndag morgen fikk de forsterkninger fra hæren.

nairobi

HOLDER STAND: Søndag morgen holdt kenyanske sikkerhetsstyrker fortsatt stand utenfor kjøpesenteret, hvor terrorister holder et ukjent antall gisler.

Foto: Reuters

Ifølge myndighetene har styrkene lyktes med å sikre de øverste etasjene, og man antar at terroristene holder gislene i en del av førsteetasjen, eventuelt også i kjelleren.

Flere nordmenn som var til stede på kjøpesenteret da det ble stormet lørdag formiddag reddet seg ut i live. Deriblant det norske ekteparet Øystein og Elisabet Elvrum Iversen,som tilhører Norsk Luthersk Misjonssamband. Mens de væpnede terroristene henrettet personer inne på kjøpesenteret, gjemte ekteparet seg på et lager inne på kjøpesenteret sammen med 18 andre.

Politiet i Nairobi sier organiserte terrorister står bak angrepet mot et kjøpesenter i byen. Ifølge Røde Kors ble minst 22 drept.

Myndighetene sier de har kontroll

Først etter fem timer ble de reddet ut av sikkerhetsstyrker, i god behold. Også to misjonærer fra Oslo Kristne Senter kom seg ut i sikkerhet etter flere timer.

Westgate-kjøpesenteret ligger i et av den kenyanske hovedstadens mer eksklusive områder, hvor også mange ambassader og hjelpeorganisasjoner er lokalisert. Det betegnes som et senter som primært tiltrekker seg diplomater, hjelpearbeidere og den øvre middelklassen i landet.

UD: – Har vært i kontakt med nordmenn

Utenriksdepartementet til NTB søndag morgen at norske myndigheter siden lørdag har arbeidet kontinuerlig med å få oversikt over situasjonen i Kenya.

nairobi

I DEKNING: Mange reddet livet ved å gå i dekning før terroristene fikk tak i dem. Her en mor og hennes to barn inne på kjøpesenteret.

Foto: AFP TV

– Vi har vært i fortløpende kontakt med vår ambassade i Nairobi og vi har også vært i kontakt med norske statsborgere som har vært involvert, sier Elsebutangen.

Islamistgruppen al-Shabaab tok lørdag kveld på seg ansvaret for terrorangrepet, og sier det er en direkte hevn for at kenyanske sikkerhetsstyrker har tatt seg inn over grensen til Somalia for å nedkjempe gruppen der.

Vitner fortalte lørdag at terroristene hadde sagt at alle muslimer kunne forlate kjøpesenteret, mens alle ikke-muslimer måtte bli igjen og risikerte å bli drept.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derfor er det bråk i Jerusalem

Flere hundre palestinere er skadet de siste dagene etter at israelsk politi stormet Al Aqsa-moskeen i Jerusalem. Situasjonen i den hellige byen kan komme ut av kontroll, ifølge eksperter. Hva er det som egentlig skjer?