– Gratis lån gir mer penger til fylkesveger

Regjeringa øker fylkenes mulighet til å låne penger rentefritt for å ruste opp fylkesvegene. – Vi har en stor nok lånegjeld fra før, svarer fylkesordfører i Oppland Gro Lundby (Ap).

Fv33 i Akershus

Fylkesveg 33 på grensa mellom Oppland og Akershus har smale og rasfarlige strekninger.

Foto: Elin Fossum / NRK

I forslaget til statsbudsjett legger regjeringa opp til en kraftig økning i fylkenes mulighet til å låne penger til vegene. De vil utvide den såkalte rentekompensasjonsordningen i statsbudsjettet, som legges fram neste uke. Lånerammen i denne ordningen økes fra to til tre milliarder kroner.

– Dette betyr en milliard kroner mer til fylkesvegene neste år, sier Fremskrittspartiets Morten Ørsal Johansen til NRK.

Morten Ørsal Johansen

Morten Ørsal Johansen mener gratis lån er effektivt i forhold til å ruste opp fylkesvegnettet.

Foto: Fremskrittspartiet

Han og partikollega Tor André Johnsen (Hedmark) står bak denne lekkasjen fra statsbudsjettet.

– Dette er et godt insitament for fylkeskommunene til å få gjort noe med et fylkesvegnett som har vært i forfall i flerfoldige år, sier Ørsal Johansen.

Øker lånemulighet med 1 milliard

Alle landets fylker får til sammen mulighet til å låne tre milliarder kroner rentefritt neste år. Dette er en økning på én milliard.

Hedmark får mulighet til å låne 183 millioner, Oppland 155,4 millioner kroner. Renteutgiftene de sparer er på henholdsvis på 11,7 og 9,4 millioner kroner. Totalt sparer landets fylker 221,5 millioner kroner i renteutgifter på denne ordningen.

– Denne rentekompensasjonsordninga var foreslått fjernet, denne regjeringen viderefører den. I tillegg så utvider vi ordningen med 50 prosent. Dette vil få stor betydning for fylkene, sier Ørsal Johansen.

Ønsker friske penger

Gro Lundby (Ap)

Fylkesordfører Gro Lundby synes Oppland låner nok penger.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Fylkesordfører i Oppland, Gro Lundby, er glad for at regjeringen vil ruste opp fylkesvegnettet, men mener at rentefrie lånemuligheter ikke er veien å gå.

– Vi låner allerede 100 millioner i året. Det er en grense for hvor stor gjeldsbyrde fylkeskommunen kan ta på seg, sier hun til NRK.

Lundby understreker at hun ikke har sett totaliteten i budsjettet ennå.

– Ingen god nyhet

Men en milliard kroner mer til å kunne ruste opp fylkesvegene neste år er bra?

– Dette er bare en omskriving. Fylkeskommunene må uansett øke sin gjeldsbyrde, og det er ingen god nyhet. Jeg hadde håpet på friske penger til veiene fra regjeringen, sier Lundby.

– Kan låne penger gratis

At dette er en dårlig nyhet er Tor André Johnsen (Frp) uenig i.

– Det er spesielt at Lundby vrir en så positiv sak til noe negativt. De fleste ville sette pris på å kunne låne penger gratis. På denne måten er det staten som tar alle rentekostnader, det bør også fylkesordføreren i Oppland synes er positivt, sier Johnsen.