Frp må svelge alkohol-kamel

Fremskrittspartiet har i årevis kjempet for billigere alkohol for å redusere grensehandelen. Men nå øker de i stedet prisene, og tror ikke lenger at dette har særlig betydning for «harryhandelen».

Nordmenn på svenskehandel i Charlottenberg

– Som en god, gammel Frp-er er jeg ikke glad i avgifter og enda mindre glad i en inflasjonsjustering, sier Tor André Johnsen. Han skulle helst sett at alkoholprisene gikk ned i stedet for opp, men han frykter ikke at det vil føre til økt grensehandel.

Foto: Simen Sveen / NRK

– Hadde vi hatt flertall, hadde vi jo redusert alkoholavgiftene. Men jeg tror ikke dette i det store og hele vil ha så stor betydning for grensehandelen.

Det sier stortingsrepresentant fra Frp i Hedmark, Tor André Johnsen. Denne uka ble statsbudsjettet for 2015 lagt frem, og som ett av punktene der går det frem at alkoholavgiftene indeksreguleres. Noe Johnsen ikke er fornøyd med.

Tore André Johnsen

FrPs Tor André Johnsen innrømmer at økningen i alkoholavgiftene er en kamel å svelge.

Foto: Arne Sørenes / NRK

– Som en god, gammel Frp-er er jeg ikke glad i avgifter og enda mindre glad i en inflasjonsjustering. Men vi er i en mindretallsregjering, og vi har en avtale med KrF om at alkoholpolitikken skal ligge fast, så da får vi ikke gjort noe med det.

Han legger til at han synes alkoholprisene bare er en liten kamel å svelge.

– Det er klart at hadde Høyre og Frp hatt rent flertall, så ville vi nok senket alkoholavgiftene, for vi har en annen holdning enn KrF i alkoholpolitikken. Men jeg synes at nå man ser på alle de andre gode sakene vi har fått igjennom, som for eksempel helsearkivet på Tynset og videre utbygging av E6, så er dette bare en liten kamel å svelge.

Frykter ikke økt grensehandel

Frp i Hedmark har lenge kjempet for redusert grensehandel til Sverige. Det gjør de fortsatt, og mener at blant annet skattelette som også er den del av statsbudsjettet neste år kan bidra til.

– Med reduserte skatter her i Norge så vil mer av handelen skje her hjemme enn at folk drar ut, mener Johnsen.

Nå skal alkoholavgiften altså indeksreguleres, og tidligere i år ble det klart at regjeringen økte alkoholkvoten dersom man ikke kjøper røyk. Noe som kanskje ikke gjør det lettere å få ned grensehandelen.

– Det er klart at alkohol- og tobakksprisene er en vesentlig del av grensehandelen. En ting er jo matvareprisene, men alkohol- og tobakksprisene er kanskje minst like viktig, men det er det vanskelig å gjøre noe med med det politiske flertallet som er på Stortinget i dag, sier Johnsen.

Han legger til at han tror ikke prisjustering og økt vinkvote vil ha den store betydningen for grensehandelen.

– En flaske vin fra eller til er ikke avgjørende tror jeg, det er det totale prisbildet som er viktig. Men ideelt sett så hadde det vært en fordel å redusere norske avgifter for å få redusert grensehandelen, men det er det ikke noe flertall for i Stortinget akkurat nå.

Jeg syns i de fleste tilfeller det er bra at Tor André Johnsen og Frp må spise veldig mye kameler

Knut Storberget

– Legger bort valgløfte

– Jeg registrerer at det vi ofte ble møtt med fra Fremskrittspartiet tydeligvis ikke er så viktig lenger, sier stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap) som også er landbrukspolitisk talsmann for Arbeiderpartiet.

Han tror det er en riktig og fornuftig pris på alkohol i dag.

Sånn sett er jeg glad for dette, men registrerer at et soleklart valgløfte er lagt bort, sier Storberget.

– Johnsen viser jo til at de har en avtale med KrF?

– En hører jo mange slags begrunnelser for hvorfor man ikke gjør det en sa under valgkampen. Jeg syns i de fleste tilfeller det er bra at Tor Andre Johnsen og Frp må spise veldig mange kameler, for jeg er jo ikke tilhenger av deres politikk. Samtidig tror jeg at velgerne må føle seg litt snytt for dem som syntes dette var viktige lovnader.

Han ønsker også Johnsen velkommen etter når han sier at en flaske vin ikke er så viktig for grensehandelen.

Handlende ektepar i Charlottenberg

Ivar Dammerud og Randi Åmot fra Bjørkelangen handler på Systembolaget i Charlottenberg fordi det er billigere der enn i Norge. Han tror at enda høyere alkoholpriser i Norge vil føre til mer grensehandel.

Foto: Vera Wold / NRK

– Tidligere sa de at tobakk og alkohol var de store lokkevarene, sier Storberget.

– Øker grensehandel

NRK møter ekteparet Ivar Dammerud og Randi Åmot fra Bjørkelangen i Akershus. De er i Charlottenberg omtrent en gang i måneden.

To handlende menn i Charlottenberg

Elgjegerne Kai Fjellvang (t.v.) og Terje Risøen fyller opp handlevogna til elgjakta.

Foto: Vera Wold / NRK

– Vi kjøper en del forskjellig. Vi er på Systembolaget, for vin og øl er vesentlig billigere i Sverige, sier de to.

Dammerud er klinkende klar på hva økte priser og kvoter, slik regjeringen legger opp til vil bety:

– Dette vil påvirke grensehandelen, helt klart. Det blir ikke noe mindre grensehandel av dette. De legger opp til det sjøl, sier Dammerud.

Kai Fjellvang fra Sørum og Terje Risøen fra Kvinesdal er i Charlottenberg for å hamstre til elgjakta.

De tror ikke grensehandelen blir særlig påvirket.

– Jeg tror ikke det vil påvirke så mye, det er allerede stor trafikk her, sier Fjellvang.