Hopp til innhold

– Følger samme metode

Aktor i saken mot 45-åringen fra Lillehammer som er tiltalt for overgrep mot 20 gutter, mener mannen følger samme metode i de fleste sakene.

Marit Bakkevig

Aktor Marit Bakkevig la i dag vekt på at tiltalte bevisst har brukt en fremgangsmåte for å true til seg seksuelle handlinger eller tjenester

Foto: Reidar Gregersen / NRK

svein-harald foss

Svein-Harald Foss er forsvarer for den tiltalte 45-åringen.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

I dag startet aktor Marit Bakkevig på prosedyrene på skyldspørsmålet mot den overgrepstiltalte mannen. Hun la i sin prosedyre vekt på at 45-åringen har brukt den samme fremgangsmåten i de aller fleste overgrepene han er tiltalt for.

– Han skaper et vennskap, så binder han fornærmede til en forpliktelse eller en gjeld, kommer med en løsning på problemet og trusler hvis dette ikke går i orden, sa aktor i retten i dag.

Betalingene i alle sakene var sex eller bilder eller video av seksuelle handlinger som ble sendt til tiltalte via nettet.

I noen tilfeller opptrådte han som kontrollør for et nettsted. I andre tilfeller skjulte han seg bak falske nettprofiler, både som ung gutt og ung jente.

– Ikke troverdig

Aktor Marit Bakkevig mener det er åpenbart at mannen har konstruert historier og trusler for å true seg til sex.

Hun har dermed ingen tiltro til hans antydninger om at noen har satt opp et komplott mot ham.

I dagens prosedyre pekte hun også på at fornærmede som anmeldte mannen, bor på et helt annet sted i landet og tilhører et helt annet miljø enn de andre fornærmede.

Mange bevis

I retten i dag viste aktor Bakkevig til en rekke beviser som knytter tiltalte til de ulike fornærmede.

Det er flere beslag knyttet til adresser, bilder og video på tiltaltes harddisker i tillegg til mail og chattelogger fra internett.

Flere av de fornærmede er også knyttet til samme miljø som tiltalte.

– Uheldig saksbehandling

I aktor sin prosedyre i dag beklaget hun sterkt at ikke meldingene om voldtekt av den ene fornærmede ikke ble fanget opp før saken ble formelt anmeldt.

Hun beklaget også at saken har tatt lang tid fra den første anmeldelsen forelå.

Ved at tiltalte ble innkalt til forhør og møtte frivillig gjorde også politiet en uheldig feil, påpekte aktor.

Dermed var det mulig for tiltalte å slette spor, blant annet ved å rydde opp i harddisker på PC-en.

20 fornærmede

Det er i alt 20 gutter som er fornærmet i den alvorlige straffesaken mot 45-åringen fra Lillehammer. Overgrepene skal ha skjedd over en periode på seks år.

Mannen, som er trailersjåfør, er tiltalt for flere voldtekter, for seksuell omgang med barn under 16 år, for en lang rekke seksuelle handlinger som er krenkende og for besittelse av barneporno. Mannen var også hoppdommer i flere måneder etter at han ble politianmeldt i saken som nå er for retten.

Den tiltalte nekter for straffskyld på alle tiltalepunkter.

Saken har gått denne og foregående uke for Sør-Gudbrandsdal tingrett på Lillehammer. Saken avsluttes i morgen fredag blant annet med straffepåstand.

I retten i dag antydet aktor at hun vil legge frem påstand om forvaring i morgen.

Flere saker fra Innlandet