Hopp til innhold

Dømt for overgrep mot 20 gutter i fjor - dømt på nytt

En mann i 40-åra fra Lillehammer er dømt til ti års forvaring for å ha voldtatt en 15 år gammel gutt. I fjor høst ble mannen dømt til forvaring for overgrep mot 20 unge gutter i Sør-Norge.

Sør-Gudbrandsdal tingrett

DØMT TIL TI ÅRS FORVARING: Sør-Gudbrandsdal tingrett dømte mannen i 40-åra til ti års forvaring som en fellesstraff med forvaringsdommen fra Eidsivating lagmannsrett i september 2013. Mannen ble også dømt for seksuell omgang med barn under den seksuelle lavalder i Sverige i 2005.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I begynnelsen av mars i år ble den forvaringsdømte lillehamringen tiltalt for enda et overgrep mot en mindreårig gutt.

Overgrepet skal ha skjedd hjemme hos den tiltalte mannen i 40-åra senhøsten 2009, før gutten fylte 16 år.

I dag falt dommen mot den tidligere overgrepsdømte mannen i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Han ble dømt til ti års forvaring med en minstetid på seks år og åtte måneder som en fellesstraff med dommen i Eidsivating lagmannsretts dom fra 2013.

Retten finner ingen formildende omstendighet i saken. Mannen erklærte ikke forholdet i retten, og viste heller ingen medfølelse eller empati overfor den fornærmede gutten.

Brukte makt mot gutten

Ifølge dommen fra tingretten skal lillehamringen ha tatt kontakt med den da 14 år gamle gutten gjennom nettstedet Gaysir, hvor de avtalte å møtes. Han skjenket så den unge gutten med alkohol før han kom med seksuelle tilnærmelser.

Den unge gutten skal ha motsatt seg dette, men lillehamringen brukte så makt mot gutten for å utføre flere seksuelle handlinger.

Mannen er nå dømt for å ha skaffet seg det som i strafferettslig sammenheng regnes som samleie ved vold eller truende adferd mot et barn under 16 år, som tilsvarer voldtekt av mindreårig.

En god stund etter voldtekten dukket plutselig lillehamringen opp hjemme hos 15-åringen og ville at de skulle ha sex. Gutten ba ham om å dra, men oppdaget senere at mannen satt på huk utenfor soverommet og stirret inn vinduet.

Den fornærmede gutten sliter i dag med alvorlige psykiske problemer etter voldtekten. Retten mener guttens problemer er en konsekvens av den manipulasjonen mannen i 40-årene utsatte ham for.

Dømt flere ganger tidligere

Lillehamringen ble i fjor dømt for en rekke seksuelle overgrep og misbruk av mindreårige gutter ned i elleveårsalderen. Som yrkessjåfør kjørte mannen over hele Sør-Norge.

Han kom i kontakt med guttene på nettet der han hadde flere falske identiteter, med både jente- og guttenavn.

Eidsivating lagmannsrett sa i dommen fra i fjor at 40-åringen har en klar seksuell preferanse for helt unge gutter som ennå ikke har kommet i puberteten, og at han systematisk forgrep seg på sårbare ungdommer.

Han er også tidligere dømt for seksuelle overgrep mot mindreårige i Sverige i 2005. Denne dommen ble sonet ferdig våren 2008.

Anmeldte etter medieomtale

Gutten som sist anmeldte lillehamringen for seksuelle overgrep, leverte anmeldelsen tre år etter at voldtekten fant sted.

Det var medieomtalen av den forrige rettssaken mot mannen i 40-åra i Sør-Gudbrandsdal tingrett som gjorde at gutten valgte å gå til politiet.

– Fornærmede tok kontakt med meg i forbindelse med at den andre saken var oppe i retten. Det var vel en gjenkjennbar historie han fikk høre om gjennom media, og han skjønte vel da at det han hadde vært utsatt for var overgrep, sa guttens bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal til NRK i mars.

Mannen ble også dømt til å betale 150 000 kr i oppreisningserstatning til unggutten.

Prøvde å påvirke morens forklaring

I dommen fra Sør-Gudbrandsdal tingrett kommer det frem at mannen i 40-årene framstod som manipulerende og insisterende under rettsforhandlingene i april i år, og at eventuell behandling fremstår som nærmest hensiktsløst.

I tingretten ble det lagt frem en kopi av et brev som mannen hadde sendt til sin mor med punkter om hva hun burde forklare i retten.

Han hadde ingen forståelse for at et slikt brev var uheldig, men var heller kritisk til at fengselsbetjentene hadde lest brevet i tillegg til at det hadde tatt lang tid før brevet hadde kommet frem til moren. Han benektet at han hadde ment å påvirke morens forklaring.

Tingretten mener dette viser at lillehamringen ikke har fått økt forståelse, innsikt eller anger etter han ble dømt til forvaring i lagmannsretten, og slår fast at han må dømmes til forvaring for voldtekten i 2009.