– Flommen har skapt et godt samhold

Bygda Sætre i Trysil har vært uten veiforbindelser siden lørdag. Innbyggerne tar vannmassene med godt humør, og finner stadig positive sider ved flommen.

I Sætre er de stengt inne pga flommen

I Sætre har innbyggerne blitt vant til å vasse for å komme seg ut av bygda. Alle veier til bygda har vært fulle av vann i flere dager.

Tryslingene har fått skryt for å ta flommen med stor ro mens vannmassene har jobbet seg inn i sentrumsgater, over veier og ned i kjellere.

I den lille bygda Sætre finner man kanskje de mest sindige i hele Trysil. Her har det vært stengte veier siden lørdag kveld, og det gjør det til en utfordring å komme seg inn og ut. Men det plager ikke innbyggerne noe særlig.

– I Sætre har vi det strålende, det er litt strevsomt å komme seg på jobb, men ellers går det bra. I går måtte jeg vasse, så dette er en ny erfaring, sier Randi Sætre, som i dag fikk traktorskyss og kom tørrskodd over.

Kjøres over med traktor

Innbyggerne kjøres over med traktor og andre utradisjonelle fremkomstmidler.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Synes synd på andre

Selv om Sætre ligger avsondret fra omverdenen har ikke flommen gjort andre ødeleggelser enn på infrastrukturen. Det gjør det lettere for innbyggerne å finne frem til det positive i situasjonen.

– Flommen skaper et veldig godt samhold og har vært flinke til å ta vare på hverandre. Men det er klart at det er synd på alle de som får elva inn i huset, sier Sætre.

Harald Kornstad kjører folk over vannmassene med traktor og synes han har et hyggelig oppdrag, alt tatt i betraktning.

– De som skal over blir veldig fornøyde, så dette bare er hyggelig. Vi trodde ikke at flommen skulle bli så stor, men det er jo en opplevelse å se noe slikt, sier Kornstad.

Mer stabil vannstand

Vannet har steget 30-40 centimeter i døgnet helt siden 16. mai. Selv om det er for tidlig å avblåse de siste vannmassene, er NVE optimistiske med tanke på flomsituasjonen den nærmeste tida.

– Slik det ser ut nå er vannstanden i ferd med og stabilisere seg. Siden i ettermiddag har det gått noen centimetere ned, sa Stein Nordvi i NVE til NRK i kveld.

Mange har fryktet at den store nedbørsmengden som kom i Femunds-traktene i helga ville øke omfanget av flommen i Trysilelva ytterligere. Dette avskriver Nordvi.

– Vannstanden vil nok bli holdt oppe litt lenger, men jeg har ingen tro på at regnværet vil føre til mer flom de neste dagene.

I den siste rapporten fra NVE, kl 22 mandag kveld, opprettholdes varselet i kategori fire. Det advares også om jordskredfare i flomrammede områder.

Flere saker fra Innlandet