– Budskapet til Prøysen blir borte

Opplevelsessenteret som skal erstatte Prøysenhuset i Ringsaker ødelegger forståelsen av Prøysen, mener leder av Prøysenhuset Anne Strømmen. I går trakk hun seg.

Alf Prøysen i barnetimen for de minste

Alf Prøysen i barnetimen for de minste.

Foto: Scanpix / SCANPIX

– For meg handler dette om mitt faglige ståsted, at jeg må kunne stå inne for de tingene jeg jobber med, og jeg mener Prøysenhuset bør ha et helt annet grunnlag for sin virksomhet og en litt annen retning på sin formidling, enn det som det legges opp til

Anne Strømmen, daglig leder Prøysenhuset

Anne Strømmen, daglig leder Prøysenhuset, trekker seg når Ringsaker kommune tar over driften.

Foto: Erlend Moe / NRK

Hun er redd for at det kommer til å bli mer et opplevelsessenter enn et museum som virkelig kan formidle Prøysens verker.

– Som museum har man en viktig rolle i det å formidle kunnskap om forståelsen og samhandlingen i vår egen samtid, speilet i den fortiden vi jobber med, det er et aspekt i dette som jeg mener blir borte.

Tror du et Opplevelsessenter kan trekke flere folk?

– Det kan godt være at man når ut til flere, men jeg mener at Prøysen har et budskap han ønsker å fortelle oss. Jeg mener han veldig gjerne vil bli hørt for det budskapet, og slik jeg forstår planene så mener jeg at det budskapet i stor grad vil forsvinne.

– Jeg skjønner jo at det er planlagt en mye større vekt av barneforfatterskapet, det er også planlagt at man i større grad skal ha en formidling av mange andre barneforfattere. Det er vel planlagt mer som et rent opplevelsessenter enn en formidling som ligger innenfor det som er museumsfaglig formidling.

I går valgte hun å trekke seg som leder for Prøysenhuset.

– Skal involvere

Arthur Buchardt

Arthur Buchardt forstår ikke kritikken.

Foto: Per Onsheim / NRK

Investor Arthur Buchardt er uenig med Strømmen om at Opplevelsessenteret som skal erstatte Prøysenhuset i Ringsaker blir for kommersielt

– Nå er ikke dette innholdet hundre prosent klart ennå, men den museale delen blir nok mindre, mens dette med å involvere og å oppleve blir nok større og det blir på alle aldre, så hele Prøysens forfatterskap kommer til å bli presentert

Også i Ringsaker kommune skjønner ikke Varaordfører, Geir Borgedal, kritikken.

– Det var ingen i formannskapet som hadde motforestillinger om det som ble presentert.

– Skal dreie seg om hele forfatterskapet

Han håper at et nytt opplevelsessenter kan gi enda flere glede av Prøysens verk.

– Man skal ta vare på hele Prøysens forfatterskap, og videreutvikle den, ikke minst. Det kan være nye forfattere som kan finne inspirasjon i Prøysen.

– Det skal være en flott scene der som skal formidle Prøysen. Det skal også være et dypdykkingsrom for dem som ønsker å dykke ned i Prøysens forfatterskap.

Varaordføreren har ikke hørt noe om at dette bare skulle handle om barneforfatterskapet.

– Jeg har ikke fått med meg at dette bare skulle handle om Prøysens barnebøker. Det skal dreie seg om hele Prøysens forfatterskap.

– Trist at hun slutter

Kultursjef i Ringsaker kommune, Asle Berteig, syns det er trist at Anne Strømmen velger å gå

– Vi ønsker å sitte igjen med en sterkere og tydeligere formidling av Prøysen, så jeg tror ikke forskjellen mellom det ledelsen i Prøysenhuset ser for seg, og det Ringsaker kommune ønsker er så forskjellig.

Alf Prøysen

Anne Strømmen mener man ikke formidler det budskapet Alf Prøysen ville, dersom man bygger et opplevelsessenter.

Foto: Scanpix / SCANPIX