God jul på Trøndelag Teater

Jul i Prøysenland på Trøndelag Teater er en lun og morsom forestilling med poeng for de fleste aldersgrupper. Den holder det den lover fra start til slutt.

Mads Bones (Jo) og Silje Lundblad (Esther).

Mads Bones som lillebror Jo, er i på topp i en krevende rolle på Trøndelag Teater.

Foto: FOTO:LENA KNUTLI

Ei snusende mus i skogen krabber på musevis over scenen, stanser, titter og undrer seg. Det er litt spennende, litt morsomt, litt søtt og bitte litt skummelt.

Noen få av de aller minste blir tatt på senga. Kanskje ble det kanskje en smule for mektig. Litt tårer og mye latter, samtidig, men den delte opplevelsen varer ikke lenge.

Musa: Kristine Welde Tranås

Musa: Kristine Welde Tranås

Foto: FOTO:LENA KNUTLI

Fengende

– Det er lett å kjenne igjen stykket fra første gang for noen år siden, og da vet vi at det blir bra, sier Idun på 12.

Selv de mest lettskremte er med for fullt på få sekunder når vi møter den noe ville og merkelige familien Plassen. De presenterer seg selv i fengende rytmer og på utvetydig prøysensk og hedemarksdialekt så godt det lar seg gjøre.

– Ikke all dialektgreiene holder helt for alle skuespillerne, sier Idun.

Hør anmeldelsen her:

Overraskelser

Men det blir bagateller. Her er mor, far, tvillingene som er eldst og Ester på fem og et halvt og Jo på fire i fyr og flamme. De er merkelige og morsomme og vitner om at her i huset kan alt skje.

Her er det flotte sanger, iblant med spenstige variasjoner. Her er det dramatikk med karakteristiske typer og juleproblemstillinger, familiedilemmaer og svært mye attåt.

Her er fattig og rik, jakt og spenning. Her er det nisse av det ekte slaget, og storbonde med hekselige trekk versus vanlige folk og hendelser og dilemmaer som kunne gått riktig galt, men ikke her hvor selv en motvillig klem, får uante konsekvenser.

Det er til og med rørende er det til tider, selv i stor fart.

Foran: Ingrid Bergstrøm (Mor) og Herbert Nordrum (Far)

Ingrid Bergstrøm (Mor) og Herbert Nordrum (Far)

Foto: FOTO:LENA KNUTLI

Artige referanser

– Det var fine greier, sier Idun og får representere både barn og unge.

Og for meg, litt mer u-ung, kan jeg slå fast at jeg slutter meg til rosen.

Dette er bra for små og store på flere plan. Jul i Prøysenland leverer gode poeng også for foreldre og andre gamliser. De byr på formuleringer med artige referanser og vrier ikke minst fra Alf Prøysens univers.

Tvillingene Espen Klouman Høiner (Hans) og Olve Løseth (Alf)

Tvillingene Espen Klouman Høiner (Hans) og Olve Løseth (Alf)

Foto: FOTO:LENA KNUTLI

Kveldens vinner

Blant gullkornene for meg er en sjelden versjon av møtet mellom tre vise menn og jesusbarnet, krybba og Prøysens julevise. Her med tvillingene Alf og Hans i spissen. De er kostelige.

Og for all del. Her er faktisk samtlige svært gode i sine roller, men best av alle er Mads Bones som lillebror Jo, fire år i romjuln. Han er virkelig helt på topp i en svært krevende oppgave.