Hopp til innhold

De sakkyndige: – Mordbranntiltalt er strafferettslig tilregnelig

Mannen i 60-årene som er tiltalt for å ha tent på en rekke branner i og rundt et leilighetskompleks i Kongsvinger, anses som strafferettslig tilregnelig.

Psykiater Michael Setsaas og psykolog Jim Aage Nøttestad

HAR VURDERT DEN TILTALTE: Psykiater Michael Setsaas og psykolog Jim Aage Nøttestad har vurdert den tiltaltes psykiske helse.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

De sakkyndige, psykiater Michael Setsaas og psykolog Jim Aage Nøttestad, presenterte torsdag i Glåmdal tingrett sin vurdering av mannen i 60-årene.

Var i tvil om tilregneligheten

De understreket at de hadde vært i tvil om tiltalte var psykotisk, og de var også usikre på om han var preget av demens. Derfor har de brukt mer tid og flere møter enn vanlig med tiltalte.

– Vi kom til slutt fram til at han har en paranoisk grunnholdning, angst og depresjoner som preger ham. Dette kommer i stor grad av bruk av alkohol over lang tid, sier Nøttestad.

Noe som innebærer at han er mistroisk overfor sine omgivelser og som fører til at han mener at ting som skjer er andres skyld og gjør at han ikke tar ansvar for egne handlinger.

– Men han er strafferettslig tilregnelig, sier Nøttestad.

– Fare for gjentagelse

Leilighetskompleks i Amundvegen i Kongsvinger

BRANN: Mannen er tiltalt for å ha tent på en rekke branner i dette leilighetskomplekset i Lia i Kongsvinger.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Mannen er tiltalt for flere branner i og rundt et leilighetskompleks i Kongsvinger i fjor. I tre av branntilfellene er han tiltalt etter mordbrannparagrafen.

I tillegg er han også blant annet tiltalt for grovt skadeverk, trusler, plagsom og truende opptreden og falsk anmeldelse.

– Vi vurderer det slik at hvis han blir dømt for det han er tiltalt for, er det grunn til å tro at det er en gjentagelsesfare. For å unngå at han eventuelt faller tilbake trenger han mye hjelp og en enorm egen innsats. Jeg har liten tro på at det vil lykkes, sier Nøttestad.

Ekskona fortalte om trusler og vold

Den tiltalte mannens ekskone forklarte seg også i Glåmdal tingrett torsdag.

Hun fortalte om et turbulent ekteskap med vold, trusler og løgner. Hun sa hun hadde møtte tiltalte som 17-åring og at hun oppfattet ham som en sjarmerende, pertentlig og ordentlig mann. De giftet seg etter hvert og fikk to barn sammen.

– Jeg var nok blind av forelskelse. Det tok lang tid før jeg visste hva slags person han egentlig var, sa hun i retten i dag.

Hun forteller om en ektemann som drakk store mengder alkohol helt fra starten av deres liv sammen.

– Han hadde nok et mål om å gjøre meg gal. Han sa jeg gjorde ting som jeg aldri hadde gjort. Han gjorde det for at jeg skulle begynne å tvile på meg selv, noe jeg ofte gjorde også. Han er utrolig manipulerende, sleip og god til å få folk til å tro på ham. Han har lurt mange, forklarte hun i retten.

– Truet i 20 år

Svein Holden, forsvarer

NEKTER: Mannens forsvarer, Svein Holden, sier den tiltalte nekter for å ha noe med brannene å gjøre.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

Ekskona forteller om en turbulent tid i forbindelse med bruddet med mye vold.

På spørsmål fra statsadvokaten på om hun fikk være i fred etter skilsmissen sier hun at hun har blitt truet av ham i alle de rundt 20 årene siden hun tok med barna og flyttet fra ham.

– Han har blant annet truet med at han skal brenne ned gården der jeg bor sammen med min nye mann.

Hun forklarte også at hun har vært i tvil om hun skulle komme i retten fordi hun var redd for at eksmannen ville hevne seg på henne seinere.

Den tiltalte på sin side nekter for å ha gjort noe av det han er tiltalt for. Han mener det er et komplott der alt er iscenesatt. Han kjenner seg heller ikke igjen i ekskonas beskrivelse av ham.