Mann i 60-årene tiltalt for mordbrann - risikerer forvaringsdom

En mann er tiltalt for åtte brannstiftelser i og i nærheten av et leilighetskompleks i Kongsvinger. Han er tiltalt etter mordbrannparagrafen i tre av tilfellene, og kan bli dømt til forvaring.

Leilighetskompleks i Kongsvinger utsatt for brann

BRANN I LEILIGHETSKOMPLEKS: Brannen startet i og i nærheten av et leilighetskompleks i Kongsvinger. Politiet mener at liv kunne gått tapt og en mann er nå tiltalt etter mordbrannparagrafen.

Foto: Vera Wold / NRK

I løpet av ni måneder brant det til sammen åtte ganger i eller i nærheten av en bygning i Amundvegen i Lia i Kongsvinger. Politiet konkluderte raskt med at brannene var påsatt, og jakten på en brannstifter startet.

Forvaring

I desember i fjor ble en mann i 60-årene fra Glåmdalsdistriktet pågrepet. Han hele tiden sittet varetektsfengslet, men nekter for å ha noe med brannene å gjøre. Nå må han møte i Glåmdal tingrett tiltalt for blant annet mordbrann, grovt skadeverk, trusler, plagsom opptreden og falsk anmeldelse.

– Det er en alvorlig tiltale. Den er stort sett i tråd med politiets siktelse som vi har vært kjent med en stund, så den kom ikke som en overraskelse. Han nekter straffskyld i det store og hele for alle punkter han er tiltalt for, sier hans forsvarer Svein Holden.

Svein Holden

NEKTER: Mannens forsvarer Svein Holden sier hans klient nekter straffskyld.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Ifølge tiltalen som er signert konstituert statsadvokat og aktor i saken, Iren Johnsen Dahl, forespeiler hun at det kan bli snakk om å legge ned påstand om 12 års forvaring.

– En påstand om forvaring er alltid alvorlig, men han benekter straffskyld for alle disse punktene så vi håper at det ikke blir en realitet, sier forsvarer Holden.

Johnsen Dahl har i dag ikke vært tilgjengelig for en kommentar.

Tekniske bevis

Det var etter en bilbrann i begynnelsen av desember i fjor at politiet mente at de kunne knytte mannen til brannene. Han ble pågrepet og siktet for grovt skadeverk.

Det er tekniske bevisene og vitneobservasjoner som politiet mener knytter ham til de andre brannene i området.

De branntekniske sakkyndige og politiets etterforskning førte til at siktelsen mot mannen ble utvidet til å gjelde mordbrann.

Politiet tror liv kunne gått tapt

De fleste brannene startet i et leilighetskompleks med åtte leiligheter. Her bodde et tjuetalls personer, også barn og personer som har problemer med å bevege seg. Ingen personer ble skadet.

Brannene ble raskt oppdaget og slukket, men de branntekniske undersøkelsene viser at tre av brannene kunne ha spredt seg slik at liv kunne ha gått tapt om brannene ikke hadde slukket av seg selv.

I to av tilfellene oppsto brannene om natta.

Mordbrannparagrafen har i utgangspunktet en strafferamme på 21 års fengsel, med en minstestraff på to år.