Dømt etter mordbrannparagrafen – 12 års forvaring

En 69 år gammel mann er i Glåmdal tingrett domfelt for åtte brannstiftelser, hvorav tre etter mordbrannparagrafen. Han er idømt 12 års forvaring.

Leilighetskompleks i Amundvegen i Kongsvinger

GJENTATTE BRANNER: En mann i 60-årene er idømt 12 års forvaring for å ha tent på flere branner i dette leilighetshuset i Kongsvinger i løpet av 2014.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

I desember 2014 pågrep politiet i Kongsvinger en mann i 60-årene, og knyttet ham til gjentatte brannstiftelser i, eller i nærheten av, en bygning i Amundvegen i Kongsvinger. I løpet av ni måneder brant det til sammen sju ganger i området.

Mannen har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet, men har hele tiden hevdet han ikke har noe med brannene å gjøre. Han erkjente ikke straffskyld på noen punkter.

Saken gikk i Glåmdal tingrett forrige uke, og dom i saken kom i dag.

Mannen domfelles for i alt åtte brannstiftelser, hvorav tre etter mordbrannparagrafen. Han blir idømt 12 års forvaring, siden retten slår fast at gjentagelsesfaren er reell, og at forvaring derfor er viktig for å verne samfunnet.

Retten finner ikke grunn til å tro at den dømte har vilje eller evne til å endre sin adferd.

– Svært omfattende siktelse

Det var etter en bilbrann i begynnelsen av desember politiet mente de kunne knytte den 69 år gamle mannen til alle brannene, og pågrep og siktet ham for grovt skadeverk. De mente å ha tekniske bevis og vitneobservasjoner som knyttet ham til saken.

Den omfattende etterforskningen styrket siktelsen mot mannen, mente politiet.

– Det er en svært omfattende siktelse med 20 punkter. De alvorligste punktene har en strafferamme på 21 års fengsel, uttalte politijurist Bjørn Pettersen til NRK i forkant av rettssaken.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Svein Holden, forsvarer

Svein Holden er forsvarer til mannen som nå er dømt til 12 års forvaring. Han sier klienten er svært misfornøyd med dommen, og at han vil anke saken til Lagmannsretten.

Foto: Ann-Kristin Mo / NRK

– Kunne lett ha omkommet

Ingen mennesker omkom som følge av brannene, men retten slår fast: «Dersom brannene ikke hadde blitt oppdaget og slukket i tide, kunne beboere lett ha omkommet».

Svein Holden, den domfeltes forsvarer, sier til NRK onsdag ettermiddag at hans klient vil anke dommen.

– Det er ingen tvil om at han er svært misfornøyd med resultatet. Han mener bestemt at han ikke er skyldig i det han er domfelt for og han har derfor besluttet seg for å anke dommen til Lagmannsretten.

Påtaleansvarlig Iren Johnsen Dahl er på sin side glad for dommen som kom i Glåmdal tingrett.

– Påtalemyndigheten har hele tiden ment at det ville være viktig med en forvaringsdom av hensyn til andre menneskers sikkerhet, og er selvsagt glad for at retten er enig med oss i dette.

Retten mottok forklaringer fra 25 vitner i saken. Rettens dom var enstemmig.