Hopp til innhold

Håpet på 500.000 - sett av 200.000

Filmen Birkebeinerne er sett av færre enn forventet. Produsenten er i full gang med oppfølgeren om kong Sverre med ny regissør.

Birkebeinerne

FÆRRE SEERE ENN FORVENTET: Så langt har 200.000 nordmenn sett filmen Birkebeinerne på kino.

Foto: Ian Brodie

Siden premieren 12.februar har 200.000 nordmenn sett filmen Birkebeinerne. Håpet var at en halv million nordmenn skulle besøke kinoene for å se storsatsingen.

Likevel er produsenten fornøyd med billettsalget.

– At så mange har sett filmen på litt over 2 uker er fantastisk, sier Finn Gjerdrum i produksjonsselskapet Paradox film.

Samtidig er det langt fra målet om 500.000 solgte billetter som produsenten håpet på for ett år siden.

– Når man lager prosjekter, så skal man ha store drømmer. Hvis man ikke har store drømmer så har man ikke noe å strekke seg etter. Det kan være mange forhold som gjør at vi ikke kan nå de store drømmene, men det er noe vi kan blir enda flinkere til så er det å ha store drømmer, sier produsenten.

Finn Gjerdrum

IKKE SOM FORVENTET: Færre publikummere enn forventet har sett Birkebeinerne. Produsent Finn Gjerdrum håpet på 500.000 seere.

Foto: Knut Røsrud / NRK

To filmer til

Det er planlagt to oppfølgere til filmen. «Birkebeinerne, Kong Sverre» skal spilles inn i 2018 og gå på kino året etter. Den tredje og siste filmen «Birkebeinerne; Håkon Håkonsson» skal spilles inn i 2021 og gå på kino i 2022. Som opprinnelig planlagt ersattes Nils Gaup med en annen regissør.

– Sånn som vi har gjort på andre serier, så har vi også byttet regissører. Det er ikke noen automatikk i at det er den samme regissøren som fullfører en historie, sier Gjerdrum.

Han vil ikke røpe hvilken regissør de ønsker seg for de neste filmene, men innrømmer at Roar Uthaug, mannen bak kjempesuksessen Bølgen som trakk hele 900.000 til kinosalene, er et interessant navn.

– Roar Uthaug er en veldig spennende regissør, og absolutt en vi har i tankene når det gjelder fremtidige filmprosjekter, sier Gjerdrum.

Flere besøkende

Besøkstallene vil trolig øke noe de neste ukene.

– Jeg vil tippe at filmen ender på rundt 300.000- 350.000 besøk i Norge, sier Simon Kvame, som er salgssjef i Nordisk Film Distribusjon.

Økonomisk sett er det for tidlig å gjøre opp regnskapet for filmen før også salget i utlandet er klart.

Selv om den første filmen i triologien så langt ikke har gått så bra som forventet, er det liten grunn til å tro at dette vil påvirke oppfølgerne.

– Det viser seg ofte at oppfølgerfilmer går bedre enn de originale, så det er ingen grunn til å tro at de skulle gå dårligere enn Birkebeinerne, tvert imot, avslutter Kvame.

Birkebeinerne, innspilling på Maihaugen

NY REGISSØR: Regissør Nils Gaup skal som planlagt veksle med en annen regissør etter den første Birkebeiner-filmen.

Foto: Torunn Myhre / NRK