Hopp til innhold

Vil skape filmturisme av Birkebeinerne

En av verdens fremste eksperter på filmturisme har kommet fra New Zealand til Ringsaker for å hjelpe til med å trekke turister i kjølvannet av filmen Birkebeinerne.

Mesna Islandshestesenter

Ian Brodie (t.v.) skal hjelpe Kristoffer Hauger, Camilla Lie og Tone Alterkjær med å skape filmturisme av filmen Birkebeinerne.

Foto: Anette Strand Sletmoen/NRK

Etter Ringenes Herre valfartet turistene til New Zealand. Etter Mamma Mia ville alle til Skopelos i Hellas. Og det skotse høylandet er viden kjent for Harry Potter-filmene.

Ane Ulimoen Øverli som Inga fra Varteig

Filmen Birkebeinerne er solgt til 60 land.

Foto: Paradox

Kan den samme effekten skapes i Ringsaker, på bakgrunn av filmen Birkebeinerne? Ja, tror en av verdens fremste eksperter på filmturisme, Ian Brodie fra New Zealand.

– Denne filmen kommer til å bli sett i hele verden. Folk kommer til å ville vite hvor den ble filmet og hvor de kan dra for å oppleve det de har sett i filmen, sier Brodie.

En av verdens fremste eksperter på filmturisme har kommet fra New Zealand til Ringsaker for å hjelpe til med å trekke turister i kjølvannet av filmen Birkebeinerne

Har erfaring fra Ringenes Herre og Narnia

Viggo Mortensen i Ringenes Herre To Tårn

Viggo Mortensen i Ringenes Herre To Tårn.

Foto: Promo / NRK

Ian Brodie var fotograf på filmen og nå er han tilbake i Ringsaker for å hjelpe Mesna Islandshestesenter med å skape filmturisme der også. Det var de som lånte ut alle hestene som ble brukt i filmen og som nå har fått 140.000 kroner av Innovasjon Norge for å leie inn filmturisme-eksperten.

– Vi er hestefolk. Filmturisme er helt nytt for oss. Men alt er her. Vi må bare bygge videre på det, sier eier Camilla Li.

Og Brodie har den nødvendige erfaringen. Han er fotograf og forfatter. Hans turistguider om Ringenes Herre og Narnia-filmene har solgt i i millionopplag. Han har vært rådgiver og markedssjef for selskapet som arrangerer turer, blant annet til stedet som var location for Peter Jacksons filmer om «Hobbiten».

– Hestene er stjernene i filmen

Islandshestesenteret i Ringsaker har det de trenger for å lykkes, sier han.

– Det er noen elementer som må til for å skape filmturisme, og det er en godt kjent historie og et fantastisk landskap. Her har de alt det. Og de har også de viktigste stjernene i filmen, nemlig hestene selv, sier Ian Brodie.

Han mener det handler om å gjøre Dreki og de andre hestene i filmen til like store stjerner som skuespillerne Kristoffer Hivju og Jacob Oftebro. Det er hestene som er filmens stjerner, mener Brodie.

Kristofer Hivju og Jakob Oftebro er å se som de to Birkebeinerheltene Torstein Skevla og Skjervald Skrukka i den første traileren for filmen.

Mesna Islandshestesenter har også fått hyttene som ble brukt i filmen.

– I første omgang tenker vi å arrangere et årlig vinterspel, med både hestene og noen av skuespillerne. Så tenker vi også at det skal bli en etterbruk på sommeren, sier Camilla Li.

Les også:

Flere vil jobbe for turistene

Også Destinasjon Sjusjøen, Ringsaker kommune og Visit Lillehammer vil være med på satsingen. Det var Tone Alterkjær i Destinasjon Sjusjøen som fikk ideen til den spektakulære førpremieren utendørs, på et lerrett av snø i helga.

– Det er ikke så mange som har utnyttet dette med film tidligere. Jeg syns vi skal begynne på Sjusjøen, sier Tone Alterkjær.


Filmen Birkebeinerne - som har førpremiere i morra - er solgt til en rekke land. På Sjusjøen skal filmen vises på en utescene. Reiselivet der tror filmen kan gi dem god drahjelp i markedsføringen overfor turister, men innrømmer at de ikke er godt nok forberedt hvis filmen skulle bli en stor suksess:

Det var førpremiere på filmen Birkebeinerne utendørs, på et lerret av snø på Sjusjøen.

Flere saker fra Innlandet

Trafikkulykke Østerdalen Sladdet

To personer døde i trafikkulykke på riksveg 3 i Østerdalen

Kvinne siktet for drap i Løten

Løten-siktet kvinne er fortsatt i varetekt – etterforskningen pågår fortsatt