Hopp til innhold

Hivju: – Vurderer å ta skjegget hvis én million ser «Birkebeinerne»

SJUSJØEN (NRK): Det verdenskjente, røde skjegget kan henge i en tynn tråd hvis filmen blir en suksess. I dag ble den vist på verdens største snø-kino.

Jacob Oftebro og Kristofer Hivju

STOLTE: De to hovedrolleinnehaverne Jacob Oftebro og Kristofer Hivju er stolte av filmen, og syntes det var spektakulært å se den utendørs på Sjusjøen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

– Jeg hadde tenkt å si at jeg skulle ta skjegget, men jeg får heller si at jeg vurderer det, sier en spøkefull Kristofer Hivju til NRK under dagens utevisning av «Birkebeinerne» på Sjusjøen i Ringsaker.

– Når jeg tenker meg om står det jo copyright på det, ler han, og viser til serien som gjorde ham verdenskjent, Game of Thrones.

Skjegg har i det hele tatt vært et stikkord i innspillingen av Birkebeiner-filmen. Over 500 statister, hvorav svært mange med skjegg, deltar sammen med stjerneskuespillerne. Da filmselskapet søkte etter skjeggete menn, endte det med at de ble nedringt.

Crewet Birkebeinerne

CREW: Regissør Nils Gaup, og skuespillerne Kristofer Hivju, Jacob Oftebro og Ane Ulimoen Øverli foran den enorme snøskjermen.

Foto: Bjørn Opsahl / NRK

Verdenskjent skjegg

Både Hivju, med-skuespillere Jacob Oftebro og Ane Ulimoen Øverli (spiller Inga fra Varteig) og regissør Nils Gaup var til stede på den spektakulære utendørsvisningen av filmen, for anledningen vist på et 16 meter bredt lerret av snø.

Over 2000 mennesker møtte opp til to kalde, men forestillinger. Alle ble sittende.

– Det er helt rørende, alt de har stelt i stand her, sier Jacob Oftebro og ser utover det snødekte amfiet, bygget av bløt kunstsnø.

Utekino, Sjusjøen

SPEKTAKULÆRT: 16 meter bredt lerret av snø.

Foto: Maria Ekerholt / NRK

Borgerkrig i Norge

Filmen forteller historien om opprørsflokken Birkebeinerne som lå i borgerkrig med Baglerne på slutten av 1100-tallet. De tok makten med kong Sverre, og kontrollen med Sverres sønnesønn Håkon Håkonsson i 1217.

De to Birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skjevla må frakte Håkonsson i sikkerhet i Nidaros (Trondheim), og det blir en lang og farefull ferd.

Det fikk også skuespillerne erfare.

– Den største utfordringen var å overleve, å komme gjennom innspillingen i live, ler Kristofer Hivju.

Det blir bekreftet av Oftebro.

– Det var tøffe opptak, og mange stunts. Vi har falt og slått oss litt kan du si, smilte han.

Birkebeinerne, Jakob Oftebro

DRAMATISK: Anmelder Birger Vestmo beskriver trefningene mellom Birkebeinerne og de jaktende Baglerne i filmen som hyppige, i dramatiske sekvenser som er godt iscenesatte, filmet og klippet.

Foto: Paradox