Hopp til innhold

Jente (13) fortalte at hun ble voldtatt

I et dommeravhør som ble spilt av i Sør-Gudbrandsdal tingrett torsdag, fortalte ei 13 år gammel jente om en voldtekt hun skal ha blitt utsatt for. Den overgrepstiltalte 20-åringen nekter for å ha gjort det.

Nina Braathen Hjortdal

46 JENTER INVOLVERT: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal representerer 46 jenter som skal være utsatt for seksuelle overgrep eller krenkelser av en ung mann fra Gudbrandsdalen.

Foto: Juliane Kravik / NRK

I avhøret sa jenta at hun forsøkte å sette seg til motverge. Hun fortalte at hun blant annet klorte mannen, vred seg unna og skrek og gråt, men at det ikke hjalp.

Flere ganger under dommeravhøret brast jenta i gråt da hun skulle beskrive selve overgrepet. Voldtekten skal ha skjedd i mai 2013 i et bolighus i Gudbrandsdalen. Ifølge jenta, rømte hun fra stedet umiddelbart etter at voldtekten hadde skjedd. Den 20 år gamle mannen er tiltalt for en rekke seksuelle overgrep og krenkelser mot 46 jenter i alderen 12-18 år.

Selv nekter mannen for å ha begått voldtekten mot den mindreårige jenta.

– Jeg har aldri rørt jentungen i det hele tatt. Jeg har kanskje gitt henne en klem, men ikke noe mer enn det, sa han da han ble spurt om dette i retten tidligere denne uka.

– Vondt og opprivende

Bistandsadvokat for jenta, Nina Braathen Hjortdal, mener dommeravhørene av 13-åringen er et av de sentrale bevisene i straffesaken mot 20-åringen.

– Det er klart at dette er ett av de alvorligste forholdene i tiltalebeslutningen, så det er jo et sentralt forhold. Det er en veldig vond og opprivende ting som har skjedd med henne. Det er helt klart, slik som det fremkommer av dommeravhøret, sier Braathen Hjortdal.

Den tiltalte nekter helt for dette forholdet. Hva tenker du om det?

– Nå er det jo retten som skal komme til en avgjørelse her. Sånn er det jo ofte, at man har to helt forskjellige forklaringer, sier Braathen Hjortdal.

Mannens forsvarer, advokat Kåre Lund, ønsker ikke å kommentere den fornærmede jentas forklaring annet enn at hans klient nekter for forholdet.

– Det er slik at han har benektet at det i det hele tatt har vært noen seksuell omgang mellom han og henne, sier Lund.

Ble venner på Facebook

Jenta forklarte i dommeravhørene at hun først ble venn med mannen på Facebook. Der skal både han og hun ha fortalt om seg selv, og jenta skal blant annet ha opplyst ham om hvor gammel hun var. Etter hvert utvekslet de telefonnumre og begynte å sende meldinger til hverandre.

Hun skal ha sett på mannen som en kjempegod venn som var snill og som var god til å prate med henne på sosiale medier.

Den aktuelle dagen i mai 2013 skal mannen ha ringt til 13-åringen og spurt om hun ville bli med ham og se på en film. Jenta fortalte at han deretter hentet henne med bil og kjørte til huset der voldtekten skal ha skjedd.

Ifølge jenta, skal mannen etter voldtekten ha truet henne og sagt at hun ikke måtte fortelle om det til noen.

46 jenter involvert

Den 20 år gamle mannen er også tiltalt for en annen voldtekt som han skal ha begått i november eller desember 2012. Også for dette forholdet nekter mannen straffskyld. Han er i tillegg tiltalt for tre tilfeller av seksuell omgang med barn under 14 år og for hele 14 tilfeller av seksuell omgang med barn under 16 år.

20-åringen har bare delvis innrømmet straffskyld etter tiltalen.

Under rettssaken har det kommet fram at mannen i stort omfang har utvekslet seksualiserte bilder med mindreårige jenter. Ifølge politiet er det funnet 1047 bilder og 66 filmer av til sammen 41 jenter.

Dette materialet hadde mannen lagret på mobiltelefoner, datamaskiner og en harddisk. Politiet har også fått innlevert en minnepinne med bilder.

Flere saker fra Innlandet