- Undset røykte mye, men festa lite

- Sigrid Undset røykte mye, men jeg så aldri at hun drakk mye, sier tidligere hushjelp ved Bjerkebæk, Sigrid Norby (92) fra Trysil.

Undset røykte mye, men drakk ikke
Foto: Stein S. Eide / NRK

Hun er den eneste gjenlevende som kan fortelle hvordan det var på Bjerkebæk da Sigrid Undset bodde der. Derfor er hun også den viktigste kilden til gjenoppbygginga av hjemmet.

Hun er ikke sikker på at Sigrid Undset hadde likt at huset hennes ble et museum.

 Var sjenert for folkemengden

Grunnen til at Sigrid Nordby tviler på om Sigrid Undset ville ha likt at huset ble et museum er at Undset ikke likte så godt oppmerksomheten rundt henne.

- Det var ikke det hun levde for. Hun var sjenert av folkemengden som sto ved gjerdet og ropte på henne. Hun ble sint av slikt, forteller 92-åringen. Hun beskriver den kjente forfatteren som et følsomt menneske som levde for bøkene sine, men likevel klarte å skape en godt hjem for barna.

Kom til Bjerkebæk i 1934

Sigrid Nordby kom som hushjelp på Bjerkebæk som 19-åring i 1934. Hun fikk jobben gjennom broren sin som var privatsjåfør for Sigrid Undset. Hennes jobb var å pleie og være til selskap for Undsets psykiske utviklingshemmede datter. Men hun tok også imot gjester i huset som blandt annet besto av Johan Borgen og Ingeborg Refling Hagen.

Men fester var det så og si aldri i huset.- En gang var det kanskje ti gjester i huset, er det meste hun husker.

Turer med familien

Om det ikke var så mange fester, brukte Sigrid Undset mye penger.

- Jeg hadde dobbelt så mye lønn som vanlig hushjelper på den tida. Og så fine bad som det var der tror jeg ikke det var mange andre steder på Østlandet, sier hun.

Hjemme hos familien gikk det meste som hos en vanlig familie. Sigrid Undset hadde aleneansvar for barna og Sigrid Nordby sier hun var flink til å ta seg av dem. De reiste ofte på turer i Gudbrandsdalen og Valdres med nistekurv.

- Hun var enten i bøkenes eller naturens verden, sier 92-åringen fra Trysil.