Hopp til innhold

- Send ut overgripere

– Asylsøkere som gjentatte ganger begår grove seksuelle overgrep, bør kunne sendes tilbake, mener Mahmoud Farahmand, generalsekretær i nettverket Likestilling - Integrering - Mangfold (LIM).

Mahmoud Farahmand

KREVER RETUR AV OVERGRIPERE: Mahmoud Farahmand, generalsekretær i nettverket Likestilling - Integrering - Mangfold (LIM).

Foto: NRK

Innlandet politidistrikt melder om flere titalls hendelser i Vestoppland etter nyttår der gutter med utenlandsk opprinnelse har stått bak seksuell trakassering av norske jenter.

Så langt er det ikke noe som tyder på at noen av disse tilfellene kommer i kategorien "grove overgrep", men LIM-lederen er klar på at gjentatte hendelser i den kategorien kvalifiserer til utsendelse.

Farahmand er selv innvandrer og kommer opprinnelig fra Iran. Han mener at en streng lovgivning vil virke avskrekkende overfor asylsøkere, særlig når muligheten er hjemsendelse.

– Disse hendelsene er opprørende, og er et misbruk av asylordningen.

– Jeg oppfordrer uniformert politi til å møte opp så tidlig som mulig etter ankomst ved asylmottakene for å informere om norsk lovgivning og norske verdier. Dette er gjennomført i Telemark, der jeg bor, og det har hatt god effekt.

Jobber overfor asylmottak

Linn Hilde Fosso

JOBBER FOREBYGGENDE: Visepolitimester Linn Hilde Fosso i Innlandet politidistrikt

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Visepolitimester for Vestoppland i Innlandet politidistrikt, Linn Hilde Fosso, sier at de har et liknende opplegg i hennes distrikt.

– Vi jobber tungt overfor asylmottak med holdningsskapende arbeid, der vi har med oss en egen presentasjon med en detaljert redegjørelse for hva som er rett og galt i Norge

– Jeg vil understreke at flere av disse hendelsene ikke er straffbare. Likevel skaper de utrygghet, delvis fordi vi ikke har felles språk.

Mer synlig politi

– Noen ganger kan det være at de har strøket en fremmed jente på håret, og dette oppleves veldig utrygt for de jentene det gjelder.

Hun sier at politiet allerede har innført en praksis med å være mer til stede med uniformert politi i områder der det erfaringsmessig har vært flest hendelser.

– Noen har reagert på oppfordringen om ikke å gå alene?

– Vi har ikke advart generelt om at jenter uansett alder ikke skal gå alene. Vi oppfordrer likevel foreldre til å tenke over om det er riktig at 13-åringen skal være alene på toget til Oslo eller ikke.

– Vi ber også bussjåfører og konduktører om å være oppmerksomme på eventuelle hendelser de observerer i sin jobb.

Det var Oppland Arbeiderblad som på torsdag kunne melde om flere titalls episoder der to eller flere gutter av utenlandsk opprinnelse hadde stått bak. Seks av disse hendelsene er anmeldt. En av disse episodene har vært på Hadeland, de andre i Gjøvik og på Raufoss. Tre gutter er avhørt.

Det er ulike typer trakassering som skal ha skjedd, alt fra verbale kommentarer til beføling.

– Sterke reaksjoner blant innvandrere i Gjøvik

Shada Al Sayegh

TRAKASSERING TEMA PÅ NESTE MØTE: Leder i Internasjonalt Råd i Gjøvik, Shada Al Sayegh.

Foto: Privat

Leder i Internasjonalt Råd i Gjøvik, Shada Al Sayegh, opprinnelig fra Irak, sier at utspillet fra politiet har vært det store samtaleemnet de siste dagene.

– Alle jeg kjenner tar sterkt avstand fra oppførselen til disse guttene. Denne saken blir et tema på neste møte i Internasjonalt Råd, sier hun.

– Det er jo helt utrolig at de som flykter fra forfølgelse selv er med på å plage andre, det er helt ubegripelig.

– Jeg er helt enig med Mahmoud Farahmand i at asylsøkere som gjentatte ganger begår grove seksuelle overgrep, bør sendes tilbake.

Overdramatisert

Likevel kan noe ha blitt opplevd mer dramatisk enn hva som er tilfelle, mener hun, og sier at det neppe er ment som trakassering å stryke noen over håret.

– Det er kanskje uvant for oss at en fremmed gutt gjør det, men det kan jo tolkes slik at han synes hun har pent hår, men ikke har ord for å si det, sier Shada Al Sayegh.

Regionale forskjeller i Irak

Hun forteller at det er store forskjeller i Irak mellom hovedstaden Bagdad og landsbygda.

– I Bagdad er det mer åpent og liberalt, og lettere for kvinner å leve. På landsbygda er dette mer tabu, og kvinner tør ikke fortelle hva de har opplevd.

Flere saker fra Innlandet