Hopp til innhold
Kronikk

Misbruker overgrepsdebatten

Det er urovekkende at menn som ikke har snakket om seksuelle overgrep mot kvinner før, gjør det nå. I innvandringskritikkens tjeneste.

Illustrasjonsfoto

«Visste du at 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt? Kan vi da fortsatt si at voldtekt og overgrep ikke er en del av norsk kultur? Jeg syns ikke det», skriver kronikkforfatteren.

Foto: Dmitry Shabanov, mettus@mail.ru

Jeg har merket meg en trend blant menn jeg kjenner. I lys av massetrakasseringen som har skjedd i Köln og Stockholm har noen av dem plutselig begynt å snakke om seksuelle overgrep. Jeg liker det ikke. De som kjenner meg vil sannsynligvis spørre seg om hvorfor i all verden jeg syns dette er negativt, jeg ønsker da vanligvis all slik debatt velkommen? Grunnen er at dette er menn som aldri har tatt opp temaet før. Det ble ikke interessant å diskutere overgrep mot kvinner før de kunne knytte det til asylsøkere og økt innvandring.

En mann jeg kjenner tok nylig opp temaet når han hadde litt promille. Han uttrykte sin store bekymring over at kvinner ikke lenger kan gå trygt om kveldene. «Vi må gjøre noe med alle innvandrerne. Det kommer til å eksplodere med overfallsvoldtekter.» Når jeg sa at de fleste kvinner i Norge blir voldtatt av nordmenn som de kjenner fra før, ropte han «Du bryr deg ikke om folk som blir overfallsvoldtatt du!»

Det ble ikke interessant å diskutere overgrep mot kvinner før de kunne knytte det til asylsøkere og økt innvandring.

Aud Jektvik

Makt, ikke sex

Jeg bryr meg om alle overgrepsutsatte. Uansett deres kjønn eller etnisitet. Jeg blir sint på deres vegne og ønsker rettferdighet for dem, uansett om overgriperen var mann eller kvinne, og uansett hvor de kom fra. Vi vet at voldtekt ikke handler om sex, men om makt. Sosioøkonomiske og kulturelle forhold påvirker statistikkene. Selvsagt må kultur og andre forhold være en del av debatten. Menn som for eksempel ikke har jobb, lite eller ingen inntekt og føler seg maktesløse kan ha høyere sannsynlighet for å begå overgrep. Dette gjelder på tvers av kulturer. Dette betyr ikke at vi skal begynne å stigmatisere alle arbeidsledige som potensielle voldtektsmenn, men vi lærer hele tiden nye ting om hvordan vi kan forebygge overgrep. I Norge har Alternativ til vold laget et opplegg for å forebygge vold og overgrep. Dette består av samtalegrupper for asylsøkere hvor de får informasjon om gode holdninger til kvinner. Dette syns jeg er supert. Alle burde fått et slikt kurs.

Fokuserer på det som passer fordommene

I iTromsø kunne man nylig lese om en mann som har stirret på og forfulgt to tolv år gamle jenter inne på en kino i Tromsø. Mannen er trolig asylsøker. Denne artikkelen hadde også en kollega av meg lest, og han var voldsomt opprørt. Han sa at Norge kommer til å bli oversvømt av asylsøkere, og at det kommer til å bli utrygt å leve her. Han lurte på om jeg hadde lest artikkelen om jentene på kinoen. Ja, sa jeg, og spurte ham om han hadde lest om noen av de andre overgrepssakene som har vært i media i det siste. Samme dag hadde jeg lest flere andre saker. Både om en overgrepssak fra en barnehage i Tromsø hvor en norsk barnehageansatt er tiltalt for overgrep mot 19 barn og en sak hvor en 71 år gammel norsk mann voldtok en 11 år gammel jente. Nei, han hadde ikke lest om dem, og jeg ble beskyldt for å snakke bort det som var problemet. Problemet var selvsagt asylkrisen. Han kunne ikke utelukke at det kunne til å bli krig. Plutselig handlet ikke diskusjonen om overgrep lenger.

Tror vi at vi blir kvitt alle overgrep ved å sende utlendingene ut?

Aud Jektvik

Naive løsninger

Når jeg leser kommentarfelt under slike saker som den fra iTromsø er det ofte stort fokus på gjerningsmannens etnisitet eller kultur. Løsninger som blir foreslått for å få bukt med overgrep er «Send innvandrerne ut av landet og slipp ikke flere inn!». Tror vi at vi blir kvitt alle overgrep ved å sende utlendingene ut? Er det det vi skal gjøre med norske overgripere også? Når mellom 8000 og 16.000 kvinner blir voldtatt eller forsøkt voldtatt i Norge hvert år må vi ta inn over oss at det er mange gjerningsmenn der ute av alle nasjonaliteter. Jeg observerer også at mange av dem som er så opptatte av overgrep omtaler oss kvinner som «våre». Ligger det ikke et snev av æreskultur og eiendom i dette begrepet? Sånne tanker som vi beskylder andre for å tenke?

FØLG @NRKYtring på Twitter og NRK Debatt på Facebook.

Oppgjør med norsk kultur

Visste du at 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt? Kan vi da fortsatt si at voldtekt og overgrep ikke er en del av norsk kultur? Jeg syns ikke det. Trakassering, vold og seksuelle overgrep er et globalt problem. For å få bukt med det trenger vi blant annet bedre seksualundervisning med fokus på grensesetting og samtykke. Alle må også gjøre det de kan i hverdagen for å korrigere ukultur. Alle overgripere må stoppes, uansett hvor de kommer fra. For å få til dette må vi også ta et oppgjør med norsk kultur. (Ja du leste rett).

Det er et poeng at ikke alle menn er voldtektsmenn. Bare altfor mange.

Aud Jektvik

Misbruker overgrepsdebatten

Kanskje er det slik at Ola nordmann er drittlei av å lese artikler hvor han føler at alle menn blir framstilt som potensielle voldtektsmenn. Avisoverskrifter som «Jenter må passe seg» dukker opp med jevne mellomrom. Underforstått «Menn er farlige». Mange norske menn tenker tilsynelatende «Jeg har da aldri voldtatt noen, så dette angår ikke meg». Og det er et poeng at ikke alle menn er voldtektsmenn. Bare altfor mange, slik at kvinner flest har strategier for hvordan de skal unngå å bli voldtatt. Når det dukker opp saker med utenlandsk gjerningsmann er det kanskje lettere å distansere seg fra saken. Noen benytter dessverre også overgrepsdebatt til å spre skremselspropaganda og fremmedfrykt. Disse velger jeg ikke å kaste bort tid på. Jeg bruker heller energien min på å jobbe for å forebygge flere overgrep. Uansett hvor gjerningspersonen kommer fra.

LES: Harald Eias kronikk i etterkant av Köln «Menns mørke drifter»