Gunnar Sønsteby håper Trond Bolle får Krigskorset post mortem

Krigshelten fra 2. verdenskrig, Gunnar Sønsteby, håper at den drepte soldaten Trond Bolle fra Lena får Krigskorset post mortem.

Gunnar Sønsteby og Trond Bolle

Gunnar Sønsteby sier det ville være forferdelig hvis ikke Tore Bolle får Krigskorset post mortem.

Foto: Scanpix/Forsvaret (montasje)

Gunnar Sønsteby er Norges høyest dekorerte krigsdeltager og er kjent som motstandsmann under andre verdenskrig under navn som «Kjakan», «Erling Fjeld» og «Nr. 24».

Han var leder av «Oslogjengen» sammen med blant andre Max Manus. I 1946 fikk Sønsteby tildelt Krigskorset med tre sverd.

– Forferdelig hvis han ikke får den

Trond Bolle fra Lena på Toten var innstilt til Krigskorset for eksepsjonell innsats i Afghanistan-krigen i 2005.

Sønsteby håper at Bolle får utmerkelsen etter sin død.

Trond Bolle

Trond Bolle var en av fire norske soldater som ble drept da en veibombe eksploderte.

Foto: Forsvaret

– Jeg kan ikke skjønne annet enn at Forsvarssjefen tar over og sier post mortem. Det ville være forferdelig hvis han ikke fikk utmerkelsen, sier Sønsteby til NRK.

Bolle var regnet som en av Norges fremste soldater i moderne tid. I 2005 skal han ha ledet sitt mannskap på en svært kreativ måte. Han ledet Marinejegerkommandoen og var sentral i hemmelige operasjoner sør i Afghanistan.

Reddet livet til flere kollegaer

I 2005 ledet han en MJK-styrke som med bistand fra E-tjenesten tok seg inn i Helmand-provinsen hvor Taliban hadde sterkt fotfeste.

Flere ganger ble gruppen forsøkt tatt i bakhold, men som leder tok Bolle avgjørelser som førte til at den norske spesialstyrken gang på gang kom seg unna - og dermed reddet livet til flere av kollegaene. Innsatsen var så spektakulær at Forsvaret ønsket å hedre ham med Krigskorset, skiver VG.

Krigskorset er Norges høyeste rangerte utmerkelse. Den ble stiftet i 1941 som belønning for de som utmerket spesielt under andre verdenskrig. I 2009 ble statuten endret slik at den også kan gis for innsats under militære operasjoner.

– Går igjennom dekorasjoner

Pensjonert general og leder av Forsvarssjefens dekorasjonsråd, Johan Brun, bekrefter at innstillingen er sendt fra rådet til Forsvarssjefen. Brun antyder at saken ligger hos Forsvarsdepartementet og at den har ligget der en tid. Men sånne avgjørelser tar tid, ifølge Sønsteby.

– Sånne dekorasjonsdiskusjoner er veldig vanskelig. Det er ikke til å unngå.

Forsvarsminister Grete Faremo skriver i en mail til NRK at de nå foretar en grundig gjennomgang av Norges høyeste rangerte dekorasjoner.

«Vi vil behandle nye innstillinger til Krigskorset så snart denne gjennomgangen er ferdig. Jeg er klar over at noen synes at dette tar for lang tid. Men det er viktig for meg at dette blir riktig.»

Trond André Bolle drept av en veibombe ved al-Mar i Afghanistan mens han satt sammen med kystjegerne Simen Tokle (24), Andreas Eldjarn (21) og Christian Lian (31) i et pansret kjøretøy.