Sikrer filmskatter for ettertiden

Det er et kappløp mot tiden å sikre historiske filmglimt. - Vi er snart ikke mange igjen som kan og vet hvordan vi skal sikre slike historiske opptak, sier NRK-veteranene på Marienlyst i Oslo.

NRKs veterangruppe som digitaliserer gamle filmopptak - her Knut Hansen. Klipp fra gamle filmer - blant annet dramatisk båthaveri

Se film om arkivgutta: Knut Hansen er en av NRK-veteranene som avslutter en lang yrkeskarriere med å ta vare på og digitalisere gamle filmopptak. (Regi, foto, redigering: Kjersti Apenæs)

Borterst, innerst på det store NRK-området på Marienlyst i Oslo holder arkivgutta til.

Alle har de mer enn 40 års fartstid i Kringkastingen og avslutter en lang yrkeskarriere med å digitaliserere og gjøre tilgjengelig gamle filmopptak dagen lang.

De står med et bein i fortiden, kjenner igjen tidligere statsministre og kan et gammelt håndverk, og har et annet bein i nåtidens digitale samfunn.

Det gjør dem i stand til å ta fortiden inn i nåtiden. Resultatet blir at NRKs nye digitale arkiver får tilført verdifullt historisk materiale.

Så når et Dagsrevy-innslag kan inneholde et historisk tilbakeblikk, er det ofte arkivgutta som har gjort klippet tilgjengelig for dagens bruk.

Stort uoppdaget potensiale

Spennet i innholdet i filmarkivet er stort. Her er historiske begivenheter dokumentert, men også små og store mer dagligdagse hendelser er sikret på film.

- Jeg tror det stadig finnes et stort uoppdaget potensiale i dette arkivet, sier fotograf og klipper Kjell Herning.

Han er også en av dem som restaurerer og digitaliserer gammel film dagen lang.

Kappløp mot tiden

Å ta vare på de historiske opptakene er et kappløp mot tiden. Mange av de gamle filmene er i dårlig forfatning. Gamle skjøter går opp og filmene må ofte settes sammen på nytt.

Ikke mange kan betjene de gamle filmmaskinene og de som kan betjene dem nærmer seg pensjonsalderen med stor fart.

Fått store mengder film

I tillegg til egne opptak har NRK også fått store arkiver som veteranene går gjennom og forsøker å digitalisere i tur og orden. Gamle filmaviser, filmer fra Norsk Film og Forsvaret er blant de 33 000 boksene som finnes i NRKs filmarkiv.

Tilstanden på filmene varierer stort. Noen er i ferd med å gå i oppløsning og blir vanskelig å berge, mens mye allerede er gjennomgått og digitalisert.

- Alle opptak som er gjort med mennesker og miljøer som ikke finnes lenger er verdt å ta vare på, sier Knut Hansen.

Når vi besøker sitter han med filmer som NRK har fått av Forsvaret.

- Vi er blant de få i Norge som holder på med slikt arbeid, sier Knut Hansen.

Gjøres tilgjengelig

Bjørn Lien har funnet et opptak fra tidlig, tidlig norsk fjernsynshistorie. I 1947 besøkte en gruppe franskmenn NRK for å vise fram det nye "fjernsynet".

Det gamle filmopptaket tas nennsomt hånd om av Bjørn Lien.

- " De tekniske fremskritt er utrolige! Her kan man både se og høre den som opptrer!", er budskapet i filmklippet.

Innslaget virker noe kuriøst sett med dagens blikk. Oppbudet var stort da franskmennene kom til Norge for å vise hvordan et "fjernsynsopptak" gjøres.

Både idrettskjendiser, sirkuskongen Arnado og et lite orkester var invitert da en gruppe franskmenn besøkte NRK i 1947 for å vise fram det nye "fjernsynet".

Disse oppgavene er blant de siste før han blir pensjonist. Sammen med andre veteraner går han gjennom NRKs gamle filmarkiv, reparererer de gamle filmene så godt det lar seg gjøre og gjør dem tilgjengelig i digital form.

Fjernsyn - fransk demonstrasjon hos NRK i 1947 - Bjørn Lien presenterer innslaget.

Franske tv-folk viser fram hva fjernsyn er under et besøk hos NRK i 1947.

Speidere og dynamitt - innslag fra ukerevy 1947 - Bjørn Lien presenterer innslaget

Dynamitt i elva gir litt ekstra spenning for speiderne i hinderløypa. Ukerevy-innslag fra 1947 er gjenfunnet under digitaliseringen av NRKs filmarkiv.

TV 1960 - 1997 ut på nett

NRK har flere prosjekter gående som gjør gammelt materiale tilgjengelig. Fortløpende legges programmer fra NRKs arkiver ut på i NRKs nettspiller. Oversikt over det som er publisert og tilgjengelig for alle som ønsker finnes på nettadressen arkivpublisering.nrk.no.

En avtale inngått i 2013 mellom NRK og rettighetshaverorganisasjonen Norwaco gjør at alt NRK har produsert eller finansiert siden 1960 og fram til 1997 kan legges ut i NRKs nett-TV.

Les mer: NRKs arkiv ut på nett

Andre glimt fra NRK-arkivene

Fjernsynsthriller i seks deler av Tony Williamson. (1:6) 
Vinteren 1942 blir et lite hus ved svenskegrensen møtestedet for ulike personer - men hvem er venn og hvem er fiende? I noen av rollene: Kjersti Holmen, Tomas von Brömssen, Ingvor Wennberg, Sven Nordin og Björn Sundquist. 
Regi: Bo Hermansson 
Svensk-norsk samproduksjon

Se igjen: Rød snø var en svensk-norsk fjernsynsthriller i seks deler som ble sendt i 1985.

Debattprogram sendt fra Centralteatret. I panelet: Lensmann Asbjørn Haarberg, overlærer Tove Pihl, professor Otto Bastiansen. Programledere: Kjell Arnljot Wig og Per Øyvind Heradstveit.

Legendarisk TV: Åpen post med programlederne Kjell Arnljot Wig og Per Øyvind Heradstveit i 1966.

I dag får Jørgen småsko av skomakeren, og nå blir det tomt i hylla. De som er med: 
Skomakeren: Henki Kolstad, Tøfflus: Åsmund Huser, lastebileier Hjul: Frimann Falck Clausen, Stine: Tone E. Eriksen, Jørgen: Marius Kleppe.

Klassisk julekalender: Jul i Skomakergata.