Hopp til innhold

Radioprestene i NRK

Prestene i Kampen, Rønvik, Fyllingsdalen, Selbu og bedehusmenigheten Fredheim Arena i Sandnes blir gjengangere i radiogudstjenestene i NRK gjennom 2017.

Radioprestene 2017

Prester og representanter fra kirkene som blir gjengangere i radiogudstjenestene i NRK i 2017: Foran f v Andreas Bjørntvedt (Fredheim Arena), Per Kvalvaag og Liv Bang Nilsen (Selbu/Tydal), Anne Cathrine Owe (Kampen), Tor Solheim (Rønvik/Kjerringøy), Linda Aune (Selbu/Tydal), Runar Landro (Fredheim Arena). Bak f v Ove Gundersen, Dagfinn Albertsen og Hanne Næss Tremoen (NRK), Trond Egill Moe og Liv Skoglund (Fyllingsdalen), Tito Enrique Guevara Estrella (Kampen), Jarle Brudal (Rønvik/Kjerringøy).

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Hvert år plukker NRK ut et knippe menigheter og kirker som får spørsmål om å lede flere av de radiosendte gudstjenestene som NRK overfører i løpet av året.

- Ved å gjøre det flere ganger, blir prestene litt mer vant med denne formen for gudstjeneste. De får jo litt mer å ta hensyn til når NRK er tilstede. Og når både prester og menighet blir fortrolige med å være «hele Norges største kirkerom», tror jeg det gir en ekstra trygghet som også radiolytterne merker, sier Hanne Næss Tremoen som er ansvarlig for å produsere NRKs radiogudstjenester.

Radiogudstjenester første halvår 2017:

  • Søndag 22. januar Fredheim Arena i Sandnes, Selbu og Tydal menighet 19/2, Kampen kirke i Oslo 5/3 og Fyllingsdalen menighet i Bergen 12/3.
  • Rønvik 26/3, Selbu 7/5, Kampen 14/5 og Fredheim igjen 11/6.

Populær radiotradisjon

Gjennom året blir det også radiogudstjenester fra en rekke andre kirker landet over.

Det er lang tradisjon for å radiogudstjenester i NRK, og i 2017 er dette fortsatt en populær programpost som mellom 300 og 400 000 får med seg en vanlig søndag.

I løpet av de 90 årene med overføring av radiogudstjenester er det knapt en kirke i Norges langstrakte land som ikke har hatt besøk av NRK, og som har hatt gleden av å få sin søndagsgudstjeneste overført til det ganske land.

Med mål om å speile både geografi,unge og gamle, kvinnelige som mannlige prester og mangfoldet i norsk kirke- og menighetsliv blir kirkene og menighetene plukket ut og spurt om de kan stille opp for NRK.

Les også: 90 år med radiogudstjeneste

I utgangspunktet er det en helt ordinær gudstjeneste NRK kommer for å overføre.

- Innholdet og budskapet er det den enkelte prest som står for. Vi veileder og gir gode råd, sier Hanne Næss Tremoen.

Veiledningen skjer blant annet med en samling ved NRKs radiosenter på Tyholt i Trondheim, der prester og andre representanter blir gjort fortrolige med hva det betyr å å holde en radiogudstjeneste.

Radiogudstjeneste i Orkdal kirke

65 ganger i året er NRK til stede rundt om i hele landet for å sende radiogudstjeneste. Her er det Orkdal kirke som får besøk av NRK.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK