NRK Meny
Normal

Ønsket folket velkomne

Kulturminister Thorhild Widvey roser NRK og sammen med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen sto hun selv i døra og ønsket velkommen da startskuddet gikk for 60 timer salme-sakte-tv.

Kulturminister Thorhild Widvey og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kulturministeren og kringkastingssjef sto selv i døra og ønsket velkommen for de som ville oppleve salmemaratonen fra innsiden av Vår Frue kirke i Trondheim fredag formiddag.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Fram til søndag rundt midnatt skal alle salmene i salmeboka synges i NRKs salmemaraton, direktesendt på NRK2 og nrk.no.

Både kulturministeren, sametingspresidenten, kirkepreses og kringkastingssjefen samt mange andre frammøte var til stede da første salme ble sunget presis klokka 12.00 fredag.

Se: Hvem synger hva i Salmeboka minutt for minutt

Salmeboka minutt for minutt

Følg sendinga!

Genialt av NRK

Kulturminister Widvey sier det er genialt av NRK å dra i gang et slikt prosjekt.

- Dette er et både fantastisk og flott tiltak. Kirken er en viktig kulturinstitusjon og salmesangen spiller en sentral rolle i ulike kirkelige sammenhenger. Både de hverdagslige og ved gledelige som triste anledninger. Det er en spenstig ide å la kor fra hele landet synge seg gjennom hele salmeboka, sier Widvey.

Både smalt og bredt NRK

- Du synes kanskje NRK skulle konsentrere seg mer om slike smale produksjoner?

- Nå er det NRK-sjefen som bestemmer innholdet. Så det skal ikke jeg blande meg så mye inn i. Men jeg synes dette er et utrolig fascinerende og prisverdig initiativ av NRK, fortsetter hun.

Hun påpeker at NRK også er en viktig kulturinstitusjon i Norge.

- NRK bør fortsatt by både på et bredt som smalt tilbud. Og jeg er rimelig sikker på at K-sjefen sørger for bredde i tilbudet. Slik sett er dette et flott initiativ som går godt inn i NRKs helhetlige tilbud, sier hun.

Kulturminister Thorhild Widvey og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen

Kulturminister Thorhild Widvey roser NRK og kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen for sakte-tv-konseptet.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Glad for NRKs minutt for minutt-produksjoner

Hun roser NRK for sitt sakte-tv-konsept.

- Nå har vi hatt flere flotte minutt-til-minutt-produksjoner. Det er noe veldig flott og meget spennende NRK her har utviklet. Salmesang tror jeg passer veldig godt som en fortsettelse. Både gjennom tekst og toner treffer dette oss på ulike måter. Jeg tror mange vil glede seg over å kunne følge dette gjennom helga, sier kulturminister Widvey.

- Dristig og modig av NRK

Kirkepreses Helga Byfuglien var også til stede da de første salmene ble sunget i Vår Frue kirke fredag. Også hun er meget fornøyd med at NRK gjør noe slikt.

- Jeg vil berømme NRK for at de gjør dette. Dette er både modig og dristig. Et enestående tiltak, roser Byfuglien.

Også sametingspresidenten og en rekke andre politikere, kirkefolk og andre var til stede sammen med mange andre frammøtte da to kor fra Nidarosdomen stemte i med første salme.

Regirom Salmeboka minutt for minutt

Trondheims gamle politikammer er nærmeste nabo til Vår Frue kirke. Her er regirommet bygd opp. Robin Sletthagen har kommandoen ved monitorene og Morten Lyen sitter bak og sørger for fin lyd.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

Fra Bergen for å følge sendingen

Førstemann i køa for å slippe inn hadde reist helt fra Bergen for å oppleve NRKs salmestunt fra innsida.

Ellers var det en jevn strøm av trøndere som gikk inn og ut av kirka. I løpet av helga ventes en enda større tilstrømming og blir det trangt og fullt inne i kirka er det rigget til med storskjerm på utensiden slik at alle kan få med seg tv-sendingen.

11 andre steder i Norge vil også bidra med salmesang i løpet av helga og Gro Holm skal slippe til et kor som vil stå klart i USA for å gi sitt bidrag.

Scene A og scene B. Korene kommer og går i Vår Frue kirke.

Scene A og scene B. Korene kommer og går i Vår Frue kirke. For tiden gjort om til TV-studio.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK
Søndag formiddag skal Park Jae Min delta i "Salmeboka minutt for minutt". Han skal synge første vers av salmen «Alltid freidig» – solo – på norsk, før blandakoret KoRissa fra Rissa stemmer i på resten av salmen.

Sør-koreansk tv-stjerne synger "Alltid freidig" under Salmeboka minutt for minutt.

Les mer: Sør-koreansk TV-stjerne bidrar