NRK Meny
Normal

Voksen van Eijk gjør comeback

– Grand Prix-opptredenen var ikke helt meg, sier Stig van Eijk elleve år etter. Neste måned gjør han platecomeback med helt ny stil.

Stig Van Eikj i MGP 1999
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I 1999 var Stig van Eijk 17 år, og deltok i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i Israel. Der var han ikke helt heldig med lyden, og siden har det vært ganske stille.

Ville bort fra rampelyset

– Jeg forsvant fra rampelyset av egen fri vilje. Brøt med de store plateselskapene for å gjøre ting selv, og finne mitt eget uttrykk. Følte egentlig ikke at pop og det jeg viste i Grand Prix var helt meg. I dag føles det hele som et annet liv for meg, sånn i forhold til at det er over ti år siden, sier van Eijk til nrkhordaland.no.

De siste ti årene har han blant annet skrevet en fredslåt for hjemlandet Colombia, der han turnerte landet rundt med symfoniorkesteret. Van Eijk skrev også vinnerlåten til Idol i Sør-Afrika, har i tillegg også hatt en egen klubb i Bergen med navn «B:Underground Club». Der plukket han etterhvert ut musikere til bandet «The Soul Express Orchestra», som nå er klare med sin første plate.

Nytt image

Stig van Eijk

StiGi er klar for plateslipp med «The Soul Express Orchestra».

Foto: Lars-Kristian Nerbø, Bling Studio.

I bandet har han artistnavnet StiGi.
– Det stammer fra da jeg bodde et år i Portugal. Der var jeg kjent for å være han med gitaren som gikk rundt å spilte på fester også videre og fikk kallenavnet StiGi Marley. Etterhvert er det mange også i Norge som kaller meg for StiGi, så hvorfor ikke ta det med videre, sier van Eijk. Han avviser at dette er et forsøk på å bli kvitt Grand Prix-stempelet.


Resultat av eksperimentering

– Bandet har holdt på siden 2003, og formet et eget uttrykk som ikke kan sammenlignes med andre. Vi har eksperimentert mye og satt oss inn i musikken som betyr noe for oss. Resultatet er hovedsaklig en blanding av reggae sammen med soul, funk og hip-hop, forteller han.

«The Soul Express Orchestra» har et bredt spekter av publikum, sånn i forhold til alder. Hovedfanskaren er folk i 20 og 30-årene, ifølge van Eijk. Som sier at de også har hatt publikum som både er yngre og eldre.

– Det er ikke mange band i Bergen som henter inspirasjon fra reggae. Nå vil vi prøve å få til et «wow», og vårt gamle publikum tror vi at de vil oppleve at vi topper det vi tidligere har gjort, sier han.

God respons

Platen blir sluppet 22. mars digitalt og i butikkene. 25 mars er det release-konsert på det nye Kvarteret. Van Eijk sier til nrkhordaland.no, at publikum kan vente seg en åpenbaring av å oppleve noe helt nytt.

Radiosingelen «Come» ble sluppet 1. februar, og har i følge van Eijk fått kjempe god respons, og blitt spilt på radio. Men bandet har ikke noe særlig forventninger om å nå opp på de kommersielle listene. Den uvanlige stilen kan slå begge veier, sier han.

Her kan du høre radiosingelen, «Come».