Vindens herjinger fortsetter: Meteorologen frykter flere værskader nyttårsaften

Garasjer har blåst bort, tak er tatt av vinden, trær sperrer veier og gir strømbrudd. Og vindens herjinger er ikke over. – Folk må være på vakt, sier meteorologen.

Låve Fyllingsdalen

SPERRER AV: Politiet sperrer av låven i Jonstadveien i Fyllingsdalen, etter at taket blåste av og traff flere parkerte biler.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Det har vært travelt i dag. Vi er ute kontinuerlig. Det er tak, fasadeplater og andre gjenstander som løsner. Vi er veldig bevisste på å konsentrere oss om å sikre gjenstander som gir fare for liv og helse, og ikke låse ressursene for lenge på ett sted, sier brannsjefen i Bergen, Johnny Breivik.

Siden onsdag formiddag har meldingene haglet inn om skader på bygninger og biler, samt stengte veier, fjelloverganger og fergekaier som følge av den sterke vinden på Vestlandet sør for Stad.

Brannvesenet og politiet har reist fra oppdrag til oppdrag.

– Siden klokken 15 i dag har vi hatt oppunder 100 henvendelser, sier Bjarte Rebnord, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Og da tar han ikke med alt som skjedde tidligere på dagen. Her får du oversikt over vindens herjinger:

Syv garasjer mista taket på grunn av kraftig vind
Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Sivilforsvaret kalt ut

På Landås i Bergen har deler av en vegg blåst av en boligblokk. Men Fyllingsdalen i Bergen har kanskje vært spesielt utsatt:

I formiddag blåste sju garasjer ut i veien og traff en bil i fart. I ettermiddag ble flere biler truffet av et låvetak som blåste ned i Jonstadveien, også det i Fyllingsdalen. Ved 19-tiden meldes det at et tilbygg er tatt av vinden i samme bydel.

Politiet har sperret av hele området rundt låven, mens Sivilforsvaret i Hordaland ble kalt ut for å dirigere trafikken i Dag Hammarskjølds vei, der garasjene blåste ut i veien.

BKKs montører har også hatt sitt å stri med. Onsdag kveld er fortsatt 800 strømløse etter at trær har falt over ledninger.

Politiet har oppbemannet

Politiet i Hordaland har oppbemannet kraftig i forbindelse med uværet.

– Vi har foretatt en betydelig økning i mannskaper i løpet av dagen, både ute og på operasjonssentralen, sier operasjonsleder Rebnord.

Sotrabroen stengt

STENGT: Sotrabroen ble stengt etter at en tilhenger ble tatt av vinden og veltet. Føreren av bilen mistet lappen.

Foto: Anders Ekanger / NRK

I 18-tiden opplyser Sivilforsvaret at også de sender ut flere mannskaper. Og det kan komme godt med. Obs-varselet meteorologene i utgangspunktet sendte ut for tirsdag og onsdag, blir nemlig ikke avblåst med det første.

– Vinden holder seg utover kvelden, sier vakthavende meteorolog Anne Solveig Andersen ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

– Folk må være på vakt

Hun sier Bergen virker å være spesielt utsatt for vinden. Det har vært full storm på Ulriken, og stiv kuling i Bergen sentrum. Den sterkeste vinden så langt er målt på Folgefonna.

Laster Twitter-innhold

– Det som er spesielt, er at vinden har stått så lenge på, sier Andersen.

Hun tror det kan føre til flere skader utover kvelden onsdag.

– Når vinden står lenge på og river i ting, så øker nok sjansene for at det løsner. Folk må være på vakt. Det er nok ingen vits i å gå ut i kveld, hvis en ikke må, sier Andersen.

Ferge Hufthamar

FERGETRØBBEL: Fergen prøvde å legge til kai fire ganger på Hufthamar i Austevoll, uten å klare det. Dermed gikk den til Austevollshella i stedet.

Foto: 03030-tipser

Kommer tilbake i morgen

Fra midnatt viser prognosene minkende vindstyrke. Men fra formiddagen nyttårsaften, øker det igjen.

Vidar Halland på Snorre A

FLYR: Prosesstekniker Vidar Halland «flyr» i vinden på Snorre A.

Foto: Privat

– Det øker på, og blir sterkest om ettermiddagen. Det blir nok ikke samme styrke som i dag, og det vil vare i en kortere periode, sier Andersen.

Hun oppfordrer likevel folk til å følge godt med på været også på årets siste dag.

– Gjenstander som løsner litt i dag, kan bli revet bort med et nytt lite vindstøt i morgen. Så det kan være lurt å gå ut i morgen tidlig og sjekke at ting henger fast, sier meteorologen.

Fra sent om ettermiddagen nyttårsaften minker vinden, og dreier fra sørøstlig til sørlig retning. Det gir håp for fyrverkerioppskyting nyttårsaften. Brannsjefen ber folk være varsomme.

– Hvis vinden ikke løyer, må fyrverkeriet droppes. Men slik prognosene ser ut nå, tror jeg ikke det er fare for det, sier Johnny Breivik.