NRK Meny
Normal

Vil ha slutt på skolevalgdebatter

– Heldigvis hadde jeg ikke sett en skoledebatt da jeg ble med i politikken. Da hadde jeg kanskje valgt å ikke engasjere meg, sier leder i KrFU, Elisabeth Løland.

Elisabeth Løland

HARDT UT MOT SKOLEDEBATTENE: KrFU-leder Elisabeth Løland mener nivået på skoledebattene kan drepe politisk interesse hos unge.

Ved valget for to år siden ble valgdebattene ved de videregående skolene avlyst på grunn av 22. juli-tragedien.

I stedet ble partiene enige om å være tilstede på skolene på et valgtorg, hvor interessert elever kunne få informasjon fra de politiske partiene.

LES OGSÅ: Høyre vant skolevalget i Hordaland | Enormt engasjement før skolevalget

– Kan drepe interessen

I år sliter ungdomspartiene med å bli enige om hvordan valgkampen skal løses. Flere tar nå til orde for å fortsette med valgtorg-ordningen som et supplement til debattene.

Kristelig Folkepartis Ungdom (KrFU) går lengst av alle. De tar til orde for å fjerne skoledebattene fullstendig.

– De debattrundene vi har hatt, får ofte en form som kan drepe elevenes interesse for politikk, mener KrFU-leder Elisabeth Løland.

Mener mange går for langt

– Det kommer både flåsete og stygge utspill, mye som ikke hadde kommet om det var et større publikum. Man velger ofte å gå veldig langt i skoledebattene, sier Løland.

Både AUF og Unge Høyre går inn for en kombinasjon av de to tilbudene, noe de fleste andre ungdomspartiene er enige i.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

FpU: – Trenger debatter for å bli hørt

Et av partiene som sterkest ønsker å beholde skoledebattene, er Fremskrittspartiets Ungdom (FpU). Ungdomspartiet mener debattarenaen er helt avgjørende for å bli hørt hos de yngste velgerne.

– Vi har ikke kapasitet til å arrangere valgtorg på alle skolene i Hordaland. Derfor trenger vi at det avvikles skoledebatter. Det vil kun være de største partiene som tjener på at vi går over til valgtorg, sier fylkesleder i FpU i Hordaland, Eskil Moen.

Det er hvert enkelt fylkesting som skal ta stilling til hvordan skolevalgkampen 2013 skal foregå ved de videregående skolene.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik