Enormt engasjement før skolevalget

I dag starter skolevalgene rundt om på norske videregående skoler. Og ungdomspolitikerne merker et helt nytt engasjement i høstens valgkamp.

En elev sjekker partilistene før skolevalget på Strinda videregående skole i Trondheim mandag.

GENERALPRØVEN: I dag starter skolevalget på norske videregående skoler, og denne uken skal det gjennomføres prøvevalg på over 400 skoler i hele Norge. Her fra skolevalget før forrige kommunevalg i Trondheim.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

I dag starter skolevalgene rundt om på over 400 norske videregående skoler.

En av dem er Sonans videregående skole i Bergen sentrum. Sonans er en av over 50 skoler der elevene går til urnene i prøvevalget, uken før det virkelige valget.

– Ungdommen bryr seg mer i år

Og engasjementet er ekstra stort i år, forteller Anne-Sofie Lid Bergvall, leder i Sosialistisk Ungdom i Hordaland.

– Det er åpenbart at ungdommen bryr seg mer om politikk nå. De er virkelig engasjerte og vil vite hva de forskjellige politiske partiene står for.

– Det gjør jo også at vi som ungdomspolitikere får komme ut med vårt budskap mye mer enn det vi har kunnet gjøre før, sier hun.

Engasjementet merkes også i påmeldingstallene. I år er 185.350 elever fra 414 skoler påmeldt til skolevalget, noe som er det høyeste tallet noensinne.

Ungdomspolitikere Hordaland

NYTT ENGASJEMENT: Anne-Sofie Lid Bergvall (t.v.), leder for SU, og Linn Kristin Engø, AUF-leder i Hordaland, mener det er positivt å møte ungdommen på stands, fremfor å holde debatter.

Etter terrorangrepet 22. juli ble skoledebattene avlyst i årets valgkamp, og i stedet arrangeres valgtorg med stands og brosjyrer.

Valgtorg erstatter debattene

– Det har vært en veldig fin erstatning. Nå har vi kunne snakket med hver enkelt elev, og det har ikke bare vært dem som er mest frempå som har kunnet stille spørsmål. Vi har kunnet snakke om et bredere spekter av saker enn det vi får gjort i en debatt, sier Lid Bergvall.

Rasch

NY HØST: - Det er en helt ny type ungdom vi møter i år, forteller leder av Hordaland Unge Høyre, Sondre Rasch.

Foto: NRK

Sondre Rasch, leder i Hordaland Unge Høyre, bekrefter tendensen. Da de holdt presentasjonsmøte om partiet i Bergen tidligere i sommer, måtte de bytte lokaler fordi det kom så mange ungdommer.

– Engasjementet var kjempestort, og det var en helt ny type ungdom vi møtte, sier han.

– Har fått seg en vekker

Og interessen for skolevalget har aldri vært større enn i år, sier Georg Reidarsen. Han er ansvarlig for gjennomføringen av prøvevalget på Sonans skole i Bergen.

– Det er langt færre som sier at politikk bare er kjedelig, og at politikerne bare lyver. Så det virker som som at ungdommen har fått seg en liten vekker, og jeg tror det er ganske få som vil stemme blankt i år, sier han.

Det tror også prosjektleder for skolevalget hos Norsk samfunnsvitenskapelig datatjeneste (NSD), Atle Jåstad.

– I etterkant av Utøya ble det fokusert veldig på at en måtte få opp engasjementet, og det tror jeg kan ha hatt en effekt på noen skoler. Samtidig så blir den pedagogiske effekten av skolevalgene sett på som stor og viktig, sier han.

Er du mer engasjert i årets valg enn tidligere? Bruk kommentarfeltet vårt under!