Brenner for OL til Voss og Bergen

Mens OL i Oslo får lite støtte, tar nå folk andre steder i landet til orde for å få lekene til seg. – Det hadde vært mye bedre for Norge å ha fått vinter-OL hit, sier investor på Voss.

Even B. Hegbom mener det er helt realistisk å gå for idéen om vinter-OL til Voss og Bergen.

Even B. Hegbom er investoren som startet vintersporteventyret i Myrkdalen i Voss. Nå er han tilbake i bakken med nye store ideer.

Jeg synes ikke det er en spesielt stor visjon. Det er fullt mulig.

Even B. Hegbom

– De fikk det til på Lillehammer, og de var godt i gang i Tromsø. Det er ingenting som er bedre enn dette her. Myrkdalen er garantert en av de mest snøsikre

stedene i hele landet. Ingen steder er vi bedre forberedt for OL enn akkurat her, sier Hegbom.

Og timingen for forslaget hans kunne gjerne ikke vært bedre. I går kunne NRK fortelle om en fersk gallup som viser at det fortsatt er stor motstand mot OL i Oslo.

Fikk rett om Myrkdalen

Andreas Håtveit i fresstyle-VM på Voss

GJESTET VM: Voss og Myrkdalen gjestet freestyle-VM i fjor. Her Andreas Håtveit i fritt svev under slopestyle-finalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Sissel Kyrkjebø

KOMMER HUN OG SYNGER? Sissel Kyrkjebø bidro under åpningsseremonien på Lillehammer i 1994. Kanskje får hun være med på enda et vinter-OL.

Foto: Nordahl, Aleksander / NTB scanpix

Mannen er skråsikker, og han gløder. Brenner for å få OL hit. Hegbom husker hvordan han ble nedstemt med sine planer for Myrkdalen også.

– Alle lo. Det var absolutt ingen som trodde på Myrkdalen, sier han.

De tok feil. Nå er det investert mellom fire og fem milliarder i hytter og skianlegg på stedet. Kanskje er det er derfor Hegbom ivrer så entusiastisk for OL?

– Turte ikke å støtte meg offentlig

Bergen trenger jo nye attraksjoner.

Roar Andersen

Nå har han tatt opp igjen tanken som daværende leder av idrettsrådet i Bergen, Roar Andersen, kom med for tolv år siden: Vinter-OL til Voss og Bergen.

Andersen står like fast på at ideen er god.

– Jeg fikk faktisk veldig mange positive reaksjoner, men i og med at det var så mange som latterliggjorde tanken, var det ikke så veldig mange som turte å gå offentlig ut og støtte meg, sier han.

  • Hva syns du om at Voss tar opp kampen med Oslo? Bruk kommentarfeltet nederst i saken.

OL til Voss og Bergen handler om tanken om å bygge moderne ishaller for innendørsidrettene i byen, mens Voss skal ta seg av utendørsgrenene. Bortsett fra bob og akebanen. Den plasserer Andersen også i Bergen, fra Ulriken og ned fjellsiden.

– Bergen trenger jo nye attraksjoner, mener Andersen.

SE INNSLAGET I VESTLANDSREVYEN FRA 2002:

Roar Andersen, den gang leder for Idrettsrådet i Bergen, står frem med idéen sin om et vinter-OL til Bergen og Voss.

SE INNSLAGET I VESTLANDSREVYEN FRA 2006:

Roar Andersen følger opp utspillet fra 2002 om OL til Bergen og Voss.

Investor Hegbom har tatt tak i saken, og mener det må skje noe nå. I fjor sendte han brev til ordførerne i Voss og Bergen og ba om et møte. Da VM i fristyle ble arrangert i Myrkdalen i fjor vinter gikk han rundt og luftet ideen med kommunetopper, næringsliv og idrett. Der opplevde han å få støtte, og sa til Nationen:

– Jeg har nå diskutert saken med flere kompetente personer rundt om i landet, både innenfor samfunn, næringsliv og idrettsmiljøet. Jeg mener det er på tide å formalisere ideen i form av å etablere en prosjektgruppe.

Hegboms viktigste argument for å plassere et Vinter-OL til Vestlandet, er nærheten til turistmagnetene, de norske fjordene. I brevet til ordførerne skriver han: «Det er ikke uten årsak at Norges sterkeste turistpakke «Norway in a nutshell» er en tur mellom Bergen og Voss som inkluderer by, fjord og fjell.»

Nordlys over Voss

IDYLLISK: Skibygda Voss fra sin beste side, med nordlys over Vossevangen.

Foto: Terje Nesthus

– Dette er helt realistisk

Investoren vil ikke fremstå som motstander av vinter-OL til Oslo 2022. Han mener det går an å kombinere støtte til Oslo-OL, og samtidig undersøke mulighetene for en OL-søknad fra vest.

– Vi krysser fingrene for at Oslo får det til, men det hadde vært mye bedre for landet vårt å få det til her.

– Hvorfor?

– Fjord og fjell. Hva er det vi prøver å selge der ute i verden? Alt dette har vi i umiddelbar nærhet. Min ambisjon er å få OL hit i rundt år 2030. Det hadde vært helt perfekt. Jeg synes ikke det er en spesielt stor visjon. Det er fullt mulig. Vi fikk det til på Lillehammer, og kom ganske langt i Tromsø. Å få det til her, er helt realistisk, mener han.

  • Hva syns du om at Voss tar opp kampen med Oslo? nbsp;Bruk kommentarfeltet nederst i saken.

Midt mellom Sognefjorden og Hardangerfjorden, drømmes det nå om et Vinter-OL:

Laster kart, vennligst vent...