NRK Meny
Normal

Vil bli verdens beste aktivitetsdestinasjon

Turister som kommer til Norge ønsker å være aktive i ferien. Det skal reiselivet i Vestlandet utnytte til det fulle, for disse turistene er svært verdifulle.

I line over Tungestølen

Spektakulært svev ved Tungestølen i Luster i Sogn og Fjordane.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Den Norske Turistforening

– Disse kundene legger igjen mye mer penger i regionen, det vet vi ut fra undersøkelser. De er dessuten mye mer opptatt av bærekraftig utvikling, som passer vår profil helt perfekt, sier Kristian Jørgensen, administrerende direktør i Fjord Norge.

Den tradisjonelle utenlandske turisten som ser Norge fra bussvinduet i åtte dager er nesten borte. Dagens turister vil padle, fiske og stå på ski.

Ifølge NHO Reiseliv er det opplevelsesbransjen som øker mest i turistnæringen. De siste seks-syv årene har det tatt helt av, med en økning på mellom 10 og 20 prosent i året.

– Vi har vært en kom-og-se-det-destinasjon til en kom-og-gjør-det-destinasjon. De vil ha den virkelige vestlandsopplevelsen, sier Jørgensen.

Kristian Jørgensen

Administrerende direktør Kristian Jørgensen i Fjord Norge.

Foto: Ketil Jordan/NRK

Ikke bare ekstremsport

Det er avisa Sunnhordland som i dag skriver at aktive ferier og opplevelser er stadig mer populært.

Fjord Norge-direktøren påpeker at naturen på Vestlandet er veldig tilrettelagt for nettopp denne typen aktiviteter. Tidligere har Vestlandet vært kjent for de mer harde aktivitetene som ekstremsport, men den trenden har snudd, sier han.

– Nå er det de myke opplevelsene som virkelig trekker turistene. Og det er her vi virkelig har potensial til levere.

Vil bli verdens beste

Fjord Norge har jobbet med dette de siste seks årene i et stort investeringsprosjekt. De har sett på hvilke aktiviteter som er unike i fjordlandskapet, og jobbet med å utvikle disse videre. Målet er å bli en av verdens beste aktivitetsbaserte destinasjoner.

– Aktiviteter som ski, vandring, padling, fiske og arkitekturvandringer er områder er vi helt i verdensklasse på, sier Jørgensen.

Han sier de dessuten jobber med å gjøre Vestlandet til en av verdens mest spennende sykkeldestinasjoner, med utgangspunkt i sykkel-VM som arrangeres i Bergen i 2017.

Padling

POPULÆRT: Kajakkpadling er noe av det Vestlandet kan by på, som Fjord Norge mener er helt i verdensklasse. Her fra Lysefjorden.

Foto: Sandra Lappegard / DNT

Drømmeturisten

Ifølge Kristiansen legger disse opplevelsesturistene igjen betydelig mer penger enn den tradisjonelle bussturisten, nær dobbelt så mye.

– Disse opplevelsesturistene er ressurssterke. De vil gjerne bo bedre, reiser med offentlig transport og kjøper de aktiviteter som betyr mye for lokalsamfunnet. Da bygger de arbeidsplasser, sikrer skatteinntekter og styrker distriktet, avslutter Kristiansen.

Turistbuss Vikafjellet

Den tradisjonelle utenlandske turisten som ser Norge fra bussvinduet i åtte dager er nesten borte. Dagens turister vil padle, fiske og stå på ski.

Foto: NRK

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.