Normal

Vegvesenet: – Vi skjønner ikke hva Frp sikter til

Frps Tor Woldseth sa i fredagens valgdebatt at Statens vegvesen anbefaler at bybanen bør gå gjennom tunnel. – Det stemmer ikke, sier vegvesenet.

Bybanen over Bryggen

BYBANEKRANGEL: Debatten om hvor bybanen bør gå, har vært diskutert i en årrekke. Her er en illustrasjon av bybane over Bryggen.

Foto: Nils Eivind Horneland / Illustrasjon

Valglogo

Fredag kveld var det direktesendt valgdebatt fra Kvarteret i Bergen. Tema for debatten var storbypolitikk, og saken om hvor bybanen til Åsane skal gå var et brennhett tema.

Tor Woldseth

VIL HA BYBANE I TUNNEL: Tor A. Woldseth (Frp) mener at det er uaktuelt at bybanen skal gå over Bryggen.

Foto: Anders Ekanger / NRK

I NRKs beste sendetid argumenterte Tor Woldseth (Frp) for en bybaneløsning i tunnel mot Åsane. Hans viktigste påstand var at Statens vegvesen ikke vil ha bybanen over Bryggen.

– Statens vegvesen er ekspertene som alle pleier å vende seg til i vanskelige veiprosjekt. I denne sammenhengen har de kommet med en tunnelløsning. De har ikke kommet med en løsning over Bryggen der mange veier må stenges, sa Woldseth under gårdagens debatt.

Statens vegvesen sier til BA lørdag at Woldseth kom med gale påstander i bybane-debatten.

– Jeg skjønner ikke hva Tor Woldseth sikter til under NRK-debatten i går, sier Olav Finne, avdelingsdirektør i Statens vegvesen region vest, til BA.

– Bør gå over Bryggen

Bryggen i Bergen

VIL HA BYBANE OVER BRYGGEN: Statens vegvesen skriver i sin siste høringsuttalelse at bybane over Bryggen er det beste alternativet.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

I vegvesenets siste høringsutalelse kommer det frem at bybane over Bryggen er beste løsning, men at det samtidig må bygges nye biltunneler.

– Veivesenets syn framgår av høringsuttalelsene, sier Finne til avisen.

Woldseth argument under debatten samsvarer derfor ikke med vegvesenets anbefalinger.

– Vi har anbefalt at biltrafikken bør gå gjennom tunnel og bybanen bør gå i dagen, sier Finne til NRK.

(Saken fortsetter under videoen)

Dag Inge Ulstein (KrF) og Tor A. Woldseth (Frp) er så uenige om bybane-spørsmålet at programleder Ingerid Stenvold må roe gemyttene.

KOKTE OVER: Full krangel om bybane under debatten i NRKs valgsending. – Det er for mye følelser og prestisje og for lite faglige råd, sa Dag Inge Ulstein fra KrF.

– Jeg vet hva jeg snakker om

Woldseth sier til BA at han ikke har kommet med feilaktige påstander under gårdagens debatt.

– Det jeg viser til er det opprinnelige forslaget til Statens vegvesen, alternativ tre. Dette forslaget har de laget og presentert til oss politikere. Tror du ikke jeg vet hva jeg snakker om, sier Woldseth til avisen.

Dag Inge Ulstein (KrF) og Woldseth ble så uenige om bybane-spørsmålet under debatten, at programleder Ingerid Stenvold måtte roe gemyttene.

Bybane-saken er en av de viktigste foran årets kommunevalg. Professor Frank Aarebrot sier bybanen kan bli sentralt i spillet om makten i byen.

– Og så er det jo interessant at alle miljøpartiene utenom Miljøpartiet de Grønne vil ha bybanen over bryggen, sier Aarebrot.