NRK Meny
Normal

Vått, kaldt og oversvømmelser over alt

VOSS (NRK): Store nedbørsmengder skaper trøbbel i Hordaland. Veien til Myrkdalen på Voss står under vann, og i Bergen og på Askøy er brannvesenet ute med pumpene. Nedbørsrekorden er nå innen rekkevidde.

Oversvømmelse på Vinje i Voss

VANN I VEIEN: Dette bildet ble tatt i nærheten av Holebrua på E16 mellom Vinje og Voss klokken 11.45 søndag. Over hele Hordaland skaper store nedbørsmengder utfordringer for huseiere, bilister og fotgjengere. Bilen i bakgrunnen står fast.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Meteorologisk institutts OBS-varsel for Vestlandet var ikke grunnløst. Dette bildet ble tatt av NRK-reporter Mikal Olsen Lerøen i nærheten av Hole bru på E16 mellom Vinje og Voss klokken 11.45 søndag.

– Det er 20-30 centimeter vann midt i veien og du ser nesten ikke midtstripen. Elven, jordsmonn og flatlandet går i ett. Det har regnet tett, men regner ikke så mye akkurat nå. Det må bare være et tidsspørsmål før det vil gå flere jordras. Det er kø i begge ender og det er nesten bare SUV-sjåfører som tør å krysse her, rapporterer han.

Det er mye trafikk på stedet av folk som skal på juleferie, eller hjem fra helgetur. Politiet har stengt E16 ved Hole bru klokken 13.00.

Oversvømmelse på Voss

OVERVANN: Dette bildet er tatt klokken 11.27 nedenfor Vinje ved avkjørselen til Rødno. Vegvesenet hadde da akkurat ankommet.

Foto: Ingfrid Berge Fossåskaret / NRK

Flomvarsel

Klokken 12.33 sendte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut varsel om flom på oransje nivå i Hordaland.

– Nivå oransje betyr fem- til femtiårsflom. Vi ser av vannføringsmålingene våre at noen vassdrag allerede er over nivået for femårsflom. I indre strøk har det regnet godt, og det er så mildt at man har en del snøsmelting i tillegg, forteller vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet.

Aksneset i Kvam fikk 75,6 mm siste døgnet. Målingen ble gjort klokken 06.00. Flere steder i dag har det kommet godt med tilleggsnedbør.

LES OGSÅ: – Bergen tar nedbørsrekorden!

Oversvømmelser

Brannvesenet rykket ut til Tveit på Askøy klokken 10.28 etter melding om flom.

– Våre folk har nå fått ledet vannet i riktig retning og situasjonen er under kontroll, sier vaktkommandør Rune Hovlandsdal på 110-sentralen.

Også i Nygaten i Bergen sentrum er pumper satt ut etter at flere tusen liter vann har rent inn i flere kjellere.

– Vi hjelper til på Danielsen videregående skole nå. Det har regnet mye og vi får nok flere oppdrag etter hvert som folk våkner og oppdager skader, sier Hovlandsdal til NRK.

LES OGSÅ: Sender ut OBS-varsel - melder 60-80 millimeter nedbør på 24 timar

Oversvømmelse i Nygaten i Bergen

PUMPENE GÅR: Oversvømmelse i Nygaten i Bergen i morgentimene, der både galleriet og Danielsen videregående har fått vanninntrengning. Her har brannvesenet lagt ut lenser.

Foto: Ole-Andre Lagmandokk / NRK

Nærmer seg nedbørsrekord

Vervarslinga melder at nedbørsrekorden for Bergen nå er godt innen rekkevidde.

– Det har kommet ganske mye nedbør i dag, så nå er det 66,2 millimeter igjen til rekorden på Florida er slått. Målingene på denne stasjonen startet i 2005. På Fredriksberg på Nordnes mangler det nå 82,6 mm før det blir ny rekord, sier meteorolog Granerød til NRK.

Det siste døgnet har det falt 51,5 millimeter nedbør på Florida.

– Prognosen fremover er regn til og med lørdag i neste uke. Det vil komme mest i dag og natt til i morgen, så gir det nok seg litt mandag kveld. Men vi for nok også regn tirsdag, onsdag og torsdag, sier Granerød på Vervarslinga.

Siste video

Programelder Øyvor Bakke
Listetoppene i Hordaland møttes til stor debatt, i samarbeid mellom BT, BA og NRK.
Bergensartisten avsluttet den store valgdebatten på Festplassen i Bergen.