NRK Meny
Normal

Varektektsfengslet for kunsttyveri

En 27 år gammel mann er varetektsfengslet i fire uker for tyveriet av Kinasamlingen i Bergen.

Tyver på kunstindustrimuseet

KUNSTTYVERI: 25 gjenstander ble stjålet da tyver brøt seg inn i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum.

Foto: Overvåkningskamera

– Han er varetektsfengslet i fire uker. De to første uken i isolasjon, og så det er brev og besøksforbud hele perioden, forteller aktor Sylvia Myklebust.

Fengslingsmøtet i ettermiddag tok lang tid. Møtet ble utsatt på grunn av misforståelser med fengselstransporten. Da det endelig kom i gang foregikk det bak lukkede dører.

– Dommeren måtte gå gjennom en del dokumenter, og defor tok møtet ekstra lang tid, sier aktoren.

Fire menn er siktet

Fire menn i er siktet for i saken. Tre av dem sitter fengslet, mens en er løslatt fordi vilkårene for varetektsfengsling ikke lenger er til stede. Han er fortsatt siktet i saken, men politiet frykter ikke verken bevisforspillelse eller gjentakelse.

Mannen som er varetektsfengslet i dag er ifølge bt.no en tidligere kampsportmester. Han ble pågrepet i Stavanger onsdag, og fraktet til Bergen. Der satt han i går i avhør.

Verken aktor eller politiet vil si noe om hva som er bakgrunnen for arrestasjonen.

– Etterforskingen har ført dit. Vi har hatt en utvikling i saken, men av hensyn til etterforskingen kan jeg ikke gå nærmere inn på det, uttalte politioverbetjent Jørn Solsvik ved Hordaland politidistrikt i går.

Trolig ute av landet

25 gjenstander fra kinasamlingen ble stjålet da tyver brøt seg inn i Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum natt til 5. januar i år.

På 90 sekunder rasket tyvene med seg gjenstandene. Blant dem var kinesiske vaser i porselen, og andre skjøre gjenstander. Tyvene gikk brutalt til verks, og knuste montrene gjenstandene stod i.

Eksperter sa kort tid etter tyveriet at kunsten trolig allerede var på vei til Kina.

Les også: – De framstår mer som B-gjengen enn mestertyver

Flere innbrudd

Også i 2010 var det innbrudd i kunstindustrimuseet, som ligger i krysset Nordahl Bruns gate / Olav Kyrres gate midt i Bergen sentrum.

Gjenstandene som ble stjålet den gang, er ikke kommet til rette.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik