Anke avvist for 30-åring etter sjokkbrekket

30-åringen satte fyr på en bil for å avlede politiet, mens to menn raidet museet. Mannen hevder fortsatt han ikke visste hvorfor han skulle tenne på bilen. Nå er anken hans avvist.

Bilbrann i Løbergsveien i Bergen

INNRØMMER BILBRANN: To bilbranner i Bergen skulle trekke politiet vekk fra kunstmuseet i Bergen sentrum. 30-åringen har innrømt at han bidro til bilbrann, men ikke tyveriet.

Foto: Remi Bøe Presttun / Presttun Foto

Kunsttyveri fra museum i Bergen

BREKKET: Tyvene kom seg inn gjennom et knust vindu og fikk åpnet en dør.

Foto: Politiet

30-åringen ble dømt til to år og seks måneder fengsel for medvirkning til tyveri. Nå er anken hans avvist.

– Han er selvsagt ikke tilfreds med det, men de andre dømte i saken har godtatt dommene sine, sier Harald Stabell, mannens forsvarer.

Fordi fengselsstraffen var under seks år, har han ikke automatisk krav på anke. Dermed er sjokktyveriet i Bergen en avsluttet sak, selv om kunstgjenstandene fortsatt er savnet.

Sjokkbrekket i Bergen

Tidlig om morgenen 5. januar, ble det meldt om bilbrann på to forskjellige steder i Bergen sentrum. Politiet og nødetater rykket ut.

Samtidig blir et vindu knust i Vestlandske kunstindustrimuseum. To menn på 30 og 31 år begynner å knuse glassmontrene i utstillingen av verdifull kinesisk kunst.

På under to minutter rasker de med seg gjenstander for store verdier, før de kommer seg ut av lokalet og blir borte. Videoovervåkningen viser to maskerte menn som uforstyrret forsyner seg av kunstskatter.

Bergenserne er i sjokk, dette er andre gang museet blir robbet på få år.

LES OGSÅ: – De gikk etter de dyreste gjenstandene

Innrømmer delvis skyld

De stjålne gjenstandene fra Kinasamlingen

VERDT MILLIONER: Kunstgjenstandene som ble stjålet er verdt minst 2,5 millioner kroner ifølge en kunstekspert. De er fortsatt savnet.

Foto: Kunstmuseene i Bergen

Etter tre uker blir de første mennene pågrepet i Oslo, og flere arrestasjoner kommer i ukene som følger.

To menn innrømmer selve innbruddet, mens fire kamerater sier de tente på bilene. De sier samtidig at de ikke visste hvorfor de skulle gjøre det.

LES OGSÅ: Kunsttyv brøt sammen i retten

Aktor mener mennene driver mafiavirksomhet, og legger ned påstand om fire års fengsel. Bergen tingrett dømmer dem bare som en kriminell kameratgjeng, og gir langt lavere straffer.

De seks tiltalte får fra 1 år og åtte måneder, til tre år og fire måneder i fengselsstraff. Alle godtar dommen, bortsett fra 30-åringen.

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.

SE VIDEO: Her bryter de seg inn og stjeler 25 uerstattelige gjenstander - på under to minutter.

Kunne fått strengere straff i ankesaken

Kinasamling

GJEMT BORT: Etter tyveriet ble store deler av kinasamlingen gjemt bort av museet. Samlingen har totalt 4000 gjenstander.

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

Dersom 30-åringens ankesak hadde kommet for lagmannsretten, kunne aktor ha anket spørsmålet om mafiavirksomhet.

Dermed kunne han ha fått en strengere straff i lagmannsretten, dersom de kom til en annen konklusjon enn tingretten.

– Det var en risiko som jeg gjorde klienten min oppmerksom på. Aktor hadde valgt å ikke anke, dersom min klient anket kunne de ta opp mafiaparagrafen på nytt, sier forsvarsadvokat Stabell.

– Det var en risiko han likevel var villig til å ta. Han mener at han ikke visste om selve tyveriet, han bidro bare til bilbrann, sier Stabell.