Hopp til innhold

Turister tror trollene er Hannes forfedre

De ansatte på Fløyen i Bergen drar daglig på smilebåndet over pussige spørsmål fra tilreisende turister. – Amerikanerne stiller de rareste spørsmålene, sier Hanne Eidsheim.

Hanne Eidsheim

IKKE DIREKTE SLÅENDE LIKHET: Hanne Eidsheim har flere ganger vært nødt til å presisere for turister at nordmenn ikke stammer fra trollene. Denne figuren er et av de mest populære fotomotivene på Fløyen i Bergen.

Foto: Marita Skeie / NRK

Turister på Fløien

VARIERENDE KUNNSKAP: Turister som besøker Bergen har svært varierende kunnskap om stedet de besøker.

Foto: Keilen, Berit / NTB SCANPIX

En skal høre mye før ørene faller av, sies det. Få steder er det så sant som ved de store norske turistattraksjonene.

Turister fra alle verdenshjørner strømmer til Norge for å bli kjent med norsk natur og kultur, men tidvis blir det veldig tydelig at bakgrunnskunnskapen kanskje kunne vært litt bedre.

Ber om å få se vikingreservat

Hanne Eidsheim, som jobber i suvenirbutikken ved Fløibanens øverste stasjon, forteller at hun og de ansatte får veldig mange rare spørsmål. Det skjer ikke sjelden at turister ser på det store tretrollet på toppen og spør om det var slik nordmenn så ut før i tiden.

– Da vet jeg ikke helt om jeg skal bli fornærmet eller ikke, sier Hanne Eidsheim, som jobber i suvenirbutikken ved Fløibanens øverste stasjon.

– Hva svarer du da?

Video Filmanmeldelse: Trolljegeren

INSPIRASJON?: Hanne Eidsheim tror flere av turistene kan ha sett 'Trolljegeren' før de kom til Norge.

Foto: Nyhetsspiller

– «Nei, det er et troll», så høflig jeg bare kan. Men da spør de gjerne hvor de ekte trollene er, eller hvor de kan se vikinger. Noen tror vi har et vikingreservat her oppe.

Tror reinsdyrskinn er ulv

– Har du noen gang sendt dem opp i skogen for å lete?

– Ja, det må jeg innrømme. Vi har en skog her litt lenger oppe som heter Trollskogen, der er det mange trollfigurer av tre. Så de får jo se troll. Men kanskje ikke helt slik de trodde. Kanskje de har sett «Trolljegeren» før de dro til Norge...

Kunnskapene om den norske faunaen er også så som så.

– Et vanlig spørsmål er om reinsdyrsskinnene våre er laget av bjørn eller ulv. Vi selger også noen horn her, som flere tror er bjørnehorn, sier hun.

"Bjørnehorn"

NEI, IKKE BJØRN... : Turister blir skuffet når de får høre at bjørner ikke har horn.

Foto: Marita Skeie / NRK

Hvilke dumme spørsmål har du selv stilt i utlandet? Kom med din historie i kommentarfeltet under!

LES OGSÅ: Reker er dyrast på Fisketorget i Bergen | Her kommer det flere enn det er plass til

Vil ta Fløibanen til Ulriken

Andre turister uttrykker stor skuffelse over Fløibanen.

– Mange spør om ikke Fløibanen går videre over Vidden til Ulriken. Da må vi bare beklage. Det har nok med økonomi å gjøre. De syns det er dyrt og hadde forventet at den gikk mye lenger, sier Truls Jordan, som er innehaver av suvenirbutikken på Fløyen.

Samtidig er de samme turistene gjerne forberedt på å punge ut for ting som alle nordmenn er vant til å kunne nyte gratis.

Truls Jordan viser Moose Of Norway-skjorte

MÅ SKUFFE TURISTENE: Truls Jordan i suvenirbutikken må ofte fortelle at Fløibanen ikke går til Ulriken. (Arkivfoto)

Foto: Johannes Morland / NRK

– Vi får ofte spørsmål om hvor mye det koster å gå i skogen eller å gå over Vidden, sier Hanne Eidsheim.

Turistinformasjonen: – Ikke så ille

Avdelingssjef Inger Balean ved Turistinformasjonen i Bergen sier de pussige spørsmålene er svært få, turistmengden tatt i betraktning.

– De morsomhetene som oppstår, kommer gjerne på grunn av dårlig språkkommunikasjon. Det hender noen spør når fjordene åpner eller når fossene stenger, men da svarer vi på en seriøs måte for å oppklare misforståelsen, sier Balean.

– Inntrykket mitt er at kunnskapsnivået blant turistene ikke er så ille. De fleste historiene taper litt verdi og morsomhet om de blir gjenfortalt, så vi holder det internt, sier Balean.

LES OGSÅ: Denne logoen ble for drøy for Moods of Norway