Tester VM-løypen og frir til publikum

Ett år før et av verdens største idrettsarrangement kommer til Bergen, skal VM-løypen testes for første gang. Arrangøren håper publikum blir med og lager folkefest allerede nå.

NM SYKKEL 2012 - GATERITT BERGEN

TOUR DES FJORDS: Første etappe av årets utgave har målgang på Bryggen i 18-tiden 31. august. Her fra et tidligere NM-ritt.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

31. august avsluttes første etappe av Tour des Fjords i Bergen. For arrangørene av sykkel-VM 2017 er denne etappen spesielt viktig.

– Avslutningen av første etappe av Tour des Fjords skal kjøre en runde i det som blir selve VM-løypen for 2017. Det er en viktig test for oss som organisasjon og for syklistene, men det er også en viktig test for publikum, sier sportsdirektør for sykkel-VM, Torjus Larsen.

Det internasjonale sykkelforbundet kommer til å være til stede for å følge rittet, og i særdeleshet denne siste runden, nettopp med tanke på å se hvordan VM-løypen fungerer.

– Det blir en liten VM-test ett år før det braker løs i september neste år, sier Larsen.

tour des fjords

HER ER LØYPEN: Rytterne kommer inn fra nord og sykler en 20 km lang sløyfe i bergensområdet.

Foto: TOUR DES FJORDS

Vil du komme på TV?

Larsen ønsker seg fint vær og masse bergenspublikum langs løypen den 31. august.

– Tour des Fjords blir sendt direkte på TV i 64 land, og dessuten vil disse TV-bildene fra Bergen bli brukt i all promotering av sykkel-VM det neste året. Denne dagen er viktig for å vise det engasjementet og folkelivet som bare bergensere kan skape. Her er det bare til å ta med seg flagg å stille opp, sier Larsen.

Tour Des Fjords-runden som er identisk med VM-løypen er 20 km lang og har målgang på Bryggen.

– Og det er fortau på begge sider, så det er 40 kilometer med tilskuerplass, sier sportsdirektøren.

I tillegg til at publikum er viktig denne dagen, er det også viktig for arrangørene med denne generalprøven, for å se hvordan løypen fungerer rundt i bergensgatene, og for trafikkplanleggingen.

Belgium Cycling Greg Van Avermaet

VM-FAVORITT: OL-mester Greg Van Avermaet kommer både til Tour des Fjords og til VM neste år.

Foto: Geert Vanden Wijngaert / Ap

OL-mesteren kommer

Ikke minst, er det en viktig gjennomkjøring for å se hvordan løypen fungerer for sykkelrytterne.

– Den ferske OL-mesteren Greg Van Avermaet stiller til start på Tour des Fjords. Han er også en favoritt til VM 2017, så for ham vil dette være en viktig gjennomkjøring, sier Torjus Larsen.