Hopp til innhold

Stekte vafler for rusmisbrukerne

Ikke alle ferske studenter bruker all sin tid på å feste.

Studenter steker vafler for rusmisbrukerne

VÅTT, MEN POPULÆRT: - Vi ville gjøre noe annet enn bare å feste, sier studentene i faddergruppen.

Foto: Stine Hommedal / NRK

NYGÅRDSPARKEN: En faddergruppe fra Institutt for sammenliknende politikk på UiB tok for noen dager siden fri fra omvisninger og festing for å steke vafler og koke kaffe til de narkomane i Nygårdsparken.

Tiltaket var så vellykket at det ble gjentatt fredag formiddag, i øsende regn.

- Ville gjøre noe annet enn å feste

Kristina Låstad og Børge Mastberg

- STERKT: Børge Mastberg og Kristina Låstad ble vitne til en overdose under vaffelstekingen.

Foto: Stine Hommedal

- Fadderuken handler å bli kjent og møte nye mennesker, og vi hadde lyst å gjøre noe annet enn bare å feste. Så da bestemte vi oss for å gjøre noe for de som virkelig trenger det, men, sier Kristina Laastad, leder for faddergruppen, til nrkhordaland.no.

- Hvordan ble det mottatt av rusmisbrukerne?

- Veldig bra! Vi var jo litt spent, for ingen av oss har jo hatt noe med dem å gjøre, selv om de holder til helt i umiddelbar nærhet av oss. De har blitt så glade, og takket oss. Flere av dem ville faktisk betale oss for vaflene, mens andre har gått for å hente vennene sine, forteller Laastad.

LES OGSÅ: - Dramatisk GHB-utvikling i Bergen

Ukens måltid for mange

Og det er liten tvil om at vaflene både er populære – og tidvis også helt nødvendige.

- Det som var et sjokk for oss sist onsdag, var at flere av rusmisbrukerne sa: «Dere vet det kanskje ikke, men dette er ukens måltid for oss». Derfor har vi hatt litt ekstra melk, sukker, mel og slikt i vaffelrøren, slik at det skal være mest mulig næring i det, sier Laastad.

For studentene ble den regnfylte formiddagen i parken også et møte med den harde hverdagen i området. Et lite stykke unna vaffelboden måtte en rusmisbruker ha hjelp fra ambulansepersonell etter det som trolig var en overdose.

- Det er sterkt, en helt annen verden enn det vi er vant til på universitet og skole, sier Børge Mastberg, en av de mange ferske studentene som ville være med i parken.

- Behov for å bli sett og hørt

- Mange av rusmisbrukerne har et behov for å bli hørt og sett, men folk holder seg unna og viker unna på gaten. Det vi opplever her er at de blir stående og prate og fortelle. En av studentene stod og pratet i en halvtime med en av rusmisbrukerne, forteller Laastad.

- I fadderukene er det mye fokus på festing. Hvor viktig er det å gjøre noe annet?

- Alkohol løser gjerne opp litt, slik at folk åpner seg og lettere blir kjent. Men vi synes det hadde vært veldig kjekt om faddergruppene fant på litt andre ting også, slik som dette, sier Laastad.

LES OGSÅ: Vil ha prikksystem for overdoser